Ukratko
StoryEditor

Hrvatska ima priliku nametnuti se kao predvodnica Jadransko-jonske regije

04. Travanj 2022.
Stella Arneri

Kako osigurati mogućnost financiranja strateških projekata EUSAIR Jadransko-jonske strategije iz EU sredstava bila je tema Financijskog dijaloga održanog u petak u Zagrebu. Makroregionalne strategije, pa tako niti EUSAIR, nemaju vlastite izvore financiranja te je nužna dobra koordinacija predstavnika strategije s predstavnicima upravljačkih tijela i financijskih institucija kako bi se ciljevi makroregionalnih strategija i transnacionalni strateški projekti realizirali korištenjem više različitih fondova Europske unije kao izvora financiranja.

- Financijski dijalog ima izniman značaj, iz dva razloga: prvi je taj što se nalazimo u samom finišu programiranja za financijsko razdoblje 2021-2027., a drugi je upravo započet proces revizije Akcijskog plana Jadransko-jonske strategije, kao i nadolazeće hrvatsko predsjedanje EUSAIR-om 2023. godine - istaknula je u svom obraćanju Zrinka Ujević, ravnateljica Uprave za Europu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Hrvatska je dobro ugradila makroregionalne prioritete u operativne programe

- Sada je ključni trenutak u kojem se imamo priliku nametnuti ostalim zemljama članicama EUSAIR-a temeljem iskustva i zamaha koji smo ostvarili kroz proaktivnu ulogu, dobre ideje i konkretne rezultate predsjedavajući kao zemlja Dunavskom strategijom, što je prepoznala i podržala i Europska komisija - rekla je Stella Arneri, ravnateljica Uprave za terotorijalnu suradnju MRRFEU.

Hrvatska sudjeluje u dvije makroregionalne strategije, Dunavskoj i Jadransko-jonskoj, a predsjedavanje potonjom preuzima 2023. godine.

Nacionalni operativni programi za EU financijsko razdoblje 2021-2027 su pred skorim završnim usvajanjem, a Europska komisija je u svojim dosadašnjim komentarima na poslane nacrte Operativnih programa potvrdila da je Hrvatska dobro ugradila prioritete makroregionalnih strategija u operativne programe. To znači da će projekti koji će biti financirani putem poziva raspisanih na temelju tih programa doprinositi i ostvarivanju prioriteta makroregionalnih strategija.

Međutim, gotovo je nemoguće samostalne transnacionalne projekte makroregionalnih strategija financirati iz nacionalnih operativnih programa. Moguće rješenje ponudilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja navodeći inovativni primjer dobre prakse iz Alpske strategije. Njihova ideja su koordinirani nacionalni pozivi u kojem svaka zemlja ostvaruje na svojem teritoriju nacionalni projekt, dok istovremeno svi zajedno doprinose ostvarenju istih projektnih ciljeva na makroregionalnom području.

Iskustva iz proteklih sedam godina potaknula su ovakav način koordinacije planiranja i pokazuju da je češća međusobna komunikacija preduvjet za kvalitetnu provedbu ključnih projekata predviđenih dogovorima čak deset zemalja uključenih u strategiju.

Ovaj susret organiziralo je Ministarstvo turizma i sporta kao partner na EUSAIR Facility Point projektu financiranom iz ADRION INTERREG programa, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova. Sudjelovali su predstavnici svih ministarstava koja sudjeluju u izradi nacionalnih Operativnih programa – OP Konkurentnost i kohezija, OP Učinkoviti ljudski potencijali, Programa ruralnog razvoja RH i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za novu financijsku perspektivu 2021.-2027.

Predstavljen je napredak u pripremi strateških projekata sva četiri tematska stupa Jadransko-jonske strategije, a posebno su istaknute projektne ideje koje za svih deset zemalja Jadransko-jonske strategije priprema Ministarstvo turizma i sporta, koje i koordinira temu Održivi turizam. Ministarstvo je predstavilo tri projekta s potpuno spremnom dokumentacijom i četiri projektne ideje koje će uskoro biti posve spremne za prijave za financiranje.

22. travanj 2024 07:25