Ukratko
StoryEditor

Hrvatska poštanska banka i ove je godine nositelj certifikata Poslodavac Partner

21. Lipanj 2022.

Hrvatska poštanska banka (HPB) završila je proces recertifikacije i uspješno zadržala status nositelja prestižnog priznanja Poslodavac Partner još jednu godinu u nizu. Certifikat Poslodavac Partner konzultantska kuća SELECTIO dodjeljuje organizacijama u Hrvatskoj i regiji u svrhu priznavanja izvrsnih praksi u upravljanju ljudskim resursima, a priznanje je u ime Banke primio predsjednik Uprave HPB-a Marko Badurina. 

Ovo je sada već šesta godina u kojoj HPB potvrđuje status partnera poslodavca zaposlenika, a certifikat je i u ovoj godini stekla zahvaljujući kontinuiranom razvoju i unapređenju procesa upravljanja ljudskim potencijalima. Certifikacijski tim je posebno pohvalio ulaganja HPB-a u digitalizaciju i razvoj zaposlenika, a postignuti rezultati dokazuju unaprjeđenje sustava upravljanja radnim učinkom i sustava nagrađivanja, upravljanja organizacijskom kulturom, uvođenja u posao te modela kompetencija, kao i digitalizaciju HR procesa uz jačanje HR informatičke infrastrukture.  

Nastavlja se intenzivna digitalizacija poslovnih procesa 

Direktorica Ureda za upravljanje ljudskim potencijalima HPB-a, Ana Đidara istaknula je da je visok postotak HR procesa digitaliziran zahvaljujući kontinuiranom ulaganju Banke u digitalnu transformaciju svih svojih poslovnih procesa. Tijekom 2021. godine fokus je stavljen na implementaciju digitalnog sustava za predaju i odobravanje zahtjeva za zapošljavanje, koji su interno razvili članovi HR tima. Stručni certifikacijski tim posebno je pohvalio nadogradnju i digitalizaciju onboarding programa, te uvođenje nove online platforme za učenje kojom je omogućen pristup stručnim edukacijama na svjetskoj razini. 

HPB ulaže u zaposlenike i aktivno promiče kulturu razvoja kompetencija 

HPB ima strukturirani i sada već uhodani onboarding program za nove zaposlenike pod nazivom HPB Start. Uz pripremu tima za dolazak novog člana te orijentaciju i integraciju novog zaposlenika, izrađuje se zaposlenikov individualni razvojni plan, koji se digitalno prati i ocjenjuje. Osim toga, modeli ključnih, rukovodnih i stručnih kompetencija izgrađeni su izravno na korporativnim vrijednostima Banke, a svoju primjenu našli su kako u selekcijskom procesu, tako i u definiranju godišnjih ciljeva zaposlenika. 

Ispitivanje stavova zaposlenika i novi indikatori za raznolikost zaposlenika 

U prošloj godini unaprijeđeno je i praćenje uspješnosti funkcije HR-a kroz potpunu implementaciju novog izvještajnog alata HR Dashboard, koji na sustavan i pregledan način mjesečno menadžmentu Banke donosi ključne podatke o HR pokazateljima uspješnosti njihove organizacijske jedinice. 

Pod krilaticom “Stvarajmo zajedno najbolju hrvatsku banku” provedeno je veliko ispitivanje organizacijske vitalnosti na koje se odazvalo 87 posto zaposlenika. Glavni nalazi ispitivanja pokazali su visoku radnu motivaciju zaposlenika HPB-a, osjećaj osnaženosti i angažiranosti te pozitivan odnos s neposrednim rukovoditeljem. Također su identificirana područja u kojem je potreban daljni razvoj te su napravljeni konkretni akcijski planovi za unapređenja. 

Pokrenut Podatkovni rasadnik znanja 

Tijekom 2021. godine u HPB-u je razvijen i implementiran novi model internog prijenosa znanja, tzv. tematski rasadnik znanja kako bi se smjer razvoja zaposlenika uže povezao s poslovnim aktivnostima i strateškim ciljevima Banke. Prvi takav rasadnik znanja ima za cilj podići razinu podatkovnih kompentencija zaposlenika I podržati dugoročnu podatkovnu strategiju Banke. Rasadnik znanja koordinira HR tim u suradnji s IT timom, koji nesebično dijeli svoja znanja o važnosti kvalitete i validacije podataka, podatkovnom eko sustavu Banke te kako koristiti napredne alate za vizualizaciju podataka. Velik interes i odaziv dokaz su visoke usmjerenosti zaposlenika HPB-a stjecanju stručnih kompetencija i kontinuranom razvoju u čemu ih poslodavac podržava. 

”Dodjela certifikata Poslodavac Partner još je jedna potvrda predanosti cijele Banke, a posebnice njene Uprave i managementa kvalitetnom upravljanju ljudskim potencijalima te smo vrlo ponosi što se nalazimo na listi top poslodavaca po stručnosti upravljanja ljudima. Takvo priznanje nam je dodatni poticaj za sve projekte koji su pred nama sada i u budućnosti kako bi gradili što kvalitetnije HR procese I stvarali poticajno radno okruženje za sve HPB-ovce” zaključila je Ana Đidara. 

26. travanj 2024 11:42