Ukratko
StoryEditor

Kineski automobilski div BYD utrostručio dobit u prvoj polovini godine

29. Kolovoz 2023.
kineski BYD 

Kineski proizvođač automobila BYD izvijestio je da mu se dobit utrostručila u prvoj polovini godine, učvrstivši poziciju vodećeg brenda na domaćem tržištu, unatoč žestokoj konkurenciji.

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci BYD-ova neto dobit poskočila je na 10,95 milijardi juana (1,5 milijardi dolara), pokazalo je izvješće za šangajsku burzu.

U prva tri ovogodišnja mjeseca bila je pet puta veća nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a u razdoblju od travnja do lipnja više nego dvostruko veća.

Prihod je u prvih šest mjeseci poskočio za 72,7 posto, na 260,12 milijardi juana.

BYD je zacementirao vodeću poziciju na domaćem tržištu, unatoč žestokoj konkurenciji i posustajanju potražnje. U listopadu prošle godine prvi je puta na najvećem tržištu u svijetu prodao više automobila nego grupa Volkswagen.

Dobri rezultati protegnuli su se i na srpanj kada je BYD isporučio rekordan broj hibridnih modela, nakon isporučena 700.244 vozila u razdoblju od travnja do lipnja.

Kompanija se uključila u pohod kineskih proizvođača električnih vozila na inozemna tržišta. U prvoj polovini godine prodali su ukupno 612.425 automobila na baterije, svaki deseti na inozemnim tržištima, prema podacima Kineske udruge proizvođača automobila.

Američki Tesla prodao je u istom razdoblju 889.015 automobila na tržištima širom svijeta.

Prošle godine BYD je s njemačkom rent-a-car tvrtkom Sixt dogovorio isporuku oko 100.000 električnih automobila do 2028. godine.

U prvoj narudžbi BYD-u Sixt je zatražio nekoliko tisuća vozila, koja su u početnoj fazi ponuđena klijentima u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Britaniji, objavila je njemačka kompanija koja posluje u 105 zemalja svijeta, uključujući Hrvatsku. 

Od ove godine BYD prodaje automobile na baterije i u Japanu.

Kinesko tržište smanjilo se pak u srpnju, drugi mjesec zaredom, odražavajući suzdržanost potrošača u uvjetima posustajanja gospodarske aktivnosti i prekrajanja državnih poticaja, napominje Reuters

12. svibanj 2024 11:33