Ukratko
StoryEditor

Pad broja zaposlenih u industriji

01. Veljača 2024.

Ukupan broj zaposlenih u industriji u prosincu 2023. u usporedbi sa studenim manji je za 0,5 posto, a u usporedbi s prosincem 2022. za 2,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini pao za 0,6 posto, u rudarstvu i vađenju za 0,7 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom ostao na istoj razini.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 8,1 posto, proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 5,4 posto te proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 3,9 posto.

Istodobno je broj zaposlenih najviše porastao u popravku i instaliranju strojeva i opreme, za 1,7 posto te proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 1,2 posto.

Na godišnjoj razini, u prosincu lani prema istom mjesecu godine prije, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je pao za 2,4 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, za 2,8 posto te u rudarstvu i vađenju za 0,7 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 29,8 posto, u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 13,5 posto te u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za 10,1 posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 6,8 posto te popravku i instaliranju strojeva i opreme, za 3,4 posto.

Broj zaposlenih u industriji tijekom cijele prošle godine prema istom razdoblju 2022. pao je za 1,4 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do prosinca 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022. veća je za 1,1 posto.

27. travanj 2024 19:56