Ukratko
StoryEditor

Poslovno savjetovanje: Tvrtke srednje veličine se pripremaju za ‘neobičnu‘ recesiju

17. Veljača 2023.

Optimizam je, među tvrtkama srednje veličine, koje su suočene s visokom razinom ekonomske neizvjesnosti, pao sa 64 posto na 59 posto u posljednjih godinu dana. Grant Thornton International objavio je International Business Report u kojem se iznose rezultati istraživanja koje prati situaciju u poslovnom sektoru diljem svijeta. Unatoč ovom padu, optimizam je i dalje iznad povijesnog prosjeka, što ukazuje da ipak postoji mogućnost povratka u ‘normalu‘.

Mnoga gospodarstva diljem svijeta pripremaju se za poprilično neobičnu recesiju – recesiju koju karakteriziraju uvjeti koji su povezani s procvatom, kao što su niske razine nezaposlenosti (umjesto povećanja) te dizanje kamatnih stopa (umjesto smanjenja).

Ove neobične karakteristike, u kombinaciji s činjenicom da mnogi stručnjaci očekuju da će ovo biti površna i kratkotrajna recesija, znači da bi uobičajeni odgovor poduzeća na krizu mogao biti pogrešna odluka. Na primjer, sada možda nije pravo vrijeme za smanjenje broja zaposlenih kako bi se uštedilo na troškovima. Naime, već sada rekordni broj poduzeća navodi dostupnost kvalificiranih radnika kao ključnu prepreku za razvoj svog poslovanja (njih 57 posto) – ako recesija bude kratkog vijeka, kvalificirane radnike koje poduzeća sada otpuste bit će posebno teško nadomjestiti kad potražnja bude ponovno u porastu.

Nepredvidiva borba s recesijom

Nema sumnje da se poduzeća bore s nepredvidivim znakovima recesije. Ekonomska neizvjesnost i troškovi energije i dalje su glavni problemi na globalnoj razini, a 60 posto poduzeća navodi ih kao ograničenje za razvoj svog poslovanja. Nakon toga slijede dostupnost kvalificiranih radnika (57 posto) i troškovi rada (55 posto).

image

Dino Bendeković

foto

Dino Bendeković, direktor za područje korporativnih financija za sjevernojadransku regiju navodi – Jedna od posljedica ovakvih očekivanja i ekonomske stvarnosti porasti su aktivnosti koje vode k promjenama vlasništva malih i srednjih poduzeća. Već neko vrijeme postoje tendencije da se pitanje nasljedstva vlasništva i promjene članova Uprave u malim i srednjim poduzećima riješi prodajom većinskih ili stopostotnih udjela korporativnim investitorima. Ti su trendovi primjetni u široj regiji Centralne i Jugoistočne Europe pa tako i u Hrvatskoj. Taj trend sada je dodatno ojačan brigama postojećih vlasnika oko pronalaska novih poslova, međunarodnih tržišta i novih klijenata koji su i iz tih razloga krenuli u potragu za međunarodnim korporativnim investitorima. –

Zabrinutost zbog nedostatka financijskih sredstava donekle je smanjena (na 47 posto u usporedbi s 50 posto u drugoj polovici prošle godine). Međutim, pravi učinak rastućih kamatnih stopa uspoređuje se s povijesnim podacima koje su sada dvostruko više od prosjeka, koji je prije pandemije iznosio 22 posto.

To vrijedi i za troškove energije, što 60 posto njih navodi kao glavni razlog zabrinutosti, u usporedbi s 29 posto u prosjeku prije pandemije i kvalitetnu prometnu infrastrukturu, što njih 49 posto navodi u odnosu na 16 posto u prosjeku prije pandemije. Manjak narudžbi još je jedno ograničenje koje je 53 posto poduzeća srednje veličine navelo na razmišljanje.

Glavni globalni razlozi za zabrinutost

Inflacija i ograničeno tržište rada doveli su do toga da 82 posto poslovnih lidera očekuje povećanje plaća u sljedećih 12 mjeseci. Međutim, postoji jasno ograničenje onoga što si poduzeća mogu priuštiti, a samo 24 posto poduzeća navelo je namjeru ‘stvarnih povećanja‘ u sljedećih godinu dana.

Unatoč ovim ograničenjima rasta poslovanja, želja među tvrtkama srednje veličine za međunarodnim širenjem i dalje je velika. Postotak poduzeća koja očekuju povećanje izvoza u sljedećih 12 mjeseci bilježi blagi porast na 45 posto, dok 40 posto njih očekuje povećanje prihoda na stranim tržištima, a 41 posto očekuje povećanje broja izvoza tijekom sljedećeg razdoblja.

Dok 55 posto poduzeća očekuje povećanje profitabilnosti u sljedećih godinu dana, buduće poslovne ulagačke namjere općenito su u blagom padu. U samom vrhu nalazi se ulaganje u tehnološki napredak. Iako ih je 3 posto manje u odnosu na prvo polovicu prošle godine, najveći dio poduzeća, njih 57 posto, iskazalo je namjeru ulaganja upravo u području tehnološkog napretka.

– Vlasnici tvrtki koji razmišljaju o odlasku u mirovinu, a nemaju sposobne ili zainteresirane nasljednike,  ili oni koji su u potrazi za strateškim (u  pravilu međunarodnim) investitorima, trebali bi hitnije pristupiti planiranju nasljeđivanja, osobito ako su odgađali odlazak u mirovinu iz straha da će ostaviti poslovanje čiji su prihodi u porastu. Prodaja tvrtke nedvojbeno će biti znatno otežana zbog loše gospodarske situacije ili će samo provođenje prodaje dulje trajati.

Najbolji način da započnete proces prodaje je procjena vrijednosti i savjet od strane ovlaštene osobe, kako biste stekli uvid u to koliko vaša tvrtka zaista vrijedi. Čak i ako vrijednost vaše tvrtke nije onakva kakvom ste ju zamislili, stručnjaci će vam pomoći razumjeti načine poboljšanja vrijednosti pružajući uvid u ono što pokreće vrijednost vaše tvrtke.

Također biste trebali razmisliti o angažiranju M&A savjetnika koji će vas voditi u zahtjevnom procesu pronalaska investitora te u procesu same prodaje. Savjetnici osiguravaju vrijednost korištenjem svoje stručnosti za stvaranje konkurentnog procesa prodaje između više stranki, što je ključ za prodaju tvrtke proporcionalno njenoj vrijednosti – također navodi Bendeković. 

Za više informacija o ovoj temi ili za pomoć u procesu prodaje tvrtke, obratite se lokalnim stručnjacima u Grant Thorntonu.

24. travanj 2024 05:17