Ukratko
StoryEditor

Predavanje Dr. Geromea Haysa na Aspiri

14. Prosinac 2017.

Visoka škola Aspira imala je priliku ugostiti uglednog predavača iz SAD-a. Dr. Gerome Hays održao je javno predavanje naslovljeno ‘The rise of entrepreneurship globally and what it means for emerging economies.‘ (Što globalni rast poduzetništva znači za nadolazeće ekonomije.) Dr. Hays viši je predavač na prestižnoj Kelley School of Business pri Indiana University, koju je Bloomberg Business Review rangirao kao 4. od 3000 poslovnih škola u SAD-u.

Vrijednost novca

Dr. Hays šarmantno je pozdravio okupljene na hrvatskom, pohvalivši Aspiru kao inovativnu školu, a profesore i ostalo osoblje kao izuzetno posvećene uspjehu budućih naraštaja. Za svoj je boravak u Splitu upotrijebio riječ „inspiracija“.

„Vrijednost novca", naglasio je, „počiva u povjerenju, odnosno vjeri da ćete u budućnosti taj novac moći razmijeniti za robu i usluge.“ Američki je dolar, tijekom povezanosti njegove vrijednosti s vrijednošću zlata, opisao kao „90% temeljen na povjerenju,“ a od napuštanja zlatnog standarda taj je omjer porastao na 100%. Istaknuo je da je američka centralna banka Federal Reserve dosad učinkovito upravljala vrijednošću dolara, te da se pritom stvoreno povjerenje prelijevalo na ostatak svjetskog gospodarstva.

>>>U novom broju Lidera: Bitcoin – Novi biznisi u Hrvatskoj na krilima strelovitog rasta

Novo vrijeme, međutim, donosi nove izazove. Iza kriptovaluta poput sve popularnijeg BitCoin-a ne stoji autoritet neke vlade ili financijske institucije. Vrijednostima takvih valuta upravlja tržište, odnosno ravnoteža ponude i potražnje. Dr. Hays uvjeren je da se radi o nezadrživom, nezaustavljivom trendu. Naveo je primjer internetske trgovine Amazon, koja se priprema na uvođenje vlastite kripto-valute.

Ova je zanimljiva tematika naišla na brojne komentare i pitanja iz publike, pa je živa rasprava nastavljena i za vrijeme bogatog domjenka koji je uslijedio.

22. travanj 2024 00:38