Ukratko
StoryEditor

Radovi na plinovodu Zlobin-Bosiljevo u punom jeku

07. Ožujak 2024.
Zlobin-Bosiljevo plinovod

Ako je suditi po angažiranosti djelatnika Luke Rijeka u kojoj trenutno traje iskrcaj cijevi namijenjenih za izgradnju plinovoda Zlobin-Bosiljevo te angažiranosti djelatnika zagrebačke Monter-Strojarske montaže, nositelja zajednice ponuditelja koji ga grade, stvoreni su svi potrebni preduvjeti da se taj zahtjevni tehničko-tehnološki plinovod završi u planiranom roku i pusti u rad tijekom 2025. godine.

Riječ je o izuzetno složenom projektu na plinskom transportnom sustavu u koji će biti uloženo oko 155 milijuna eura, a čijom će se izgradnjom omogućiti povećanje transporta plina s postojećeg LNG terminala do njegovog sadašnjeg tehničkog kapaciteta od oko 3,5 milijardi prostornih metara plina na godinu. Izgradnjom 58 km dugačkog plinovoda Zlobin – Bosiljevo, čije je financiranje osigurala Vlada Republike Hrvatske, povećat će se sigurnost opskrbe plinom potrošača u Republici Hrvatskoj i u najzahtjevnijim okolnostima opskrbe i potrošnje plina te omogućiti daljnji razvoj plinovodnog sustava i povećanje transporta plina prema Mađarskoj i Sloveniji.

Kako ističe Ivica Arar predsjednik Uprave Plinacra, povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku i izgradnja plinovoda Zlobin – Bosiljevo dodatno će diversificirati puteve i izvore opskrbe prirodnim plinom na tržištu Republike Hrvatske i stvoriti osnovne preduvjete za dodatnu opskrbu Europske unije kao i smanjenje ovisnosti o ruskom plinu.

14. svibanj 2024 10:32