Ukratko
StoryEditor

SELECTIO: Dvadeset godina posvećenosti HR-u

23. Ožujak 2023.
Aleksandar Zemunić, direktor tvrtke Selectio
Od prve licencirane agencije za zapošljavanje do najveće grupacije za HR konzalting u Hrvatskoj SELECTIO danas povezuje najbolje talente s najboljim poslodavcima, certificira stotinjak timova na godinu i diktira nove trendove u HR-u

SELECTIO je 2003. osnovao Nenad Bakić, poznati poduzetnik koji je 2000. godine pokrenuo MojPosao, danas najposjećeniji portal za traženje poslova u Hrvatskoj. Osnovna ideja za pokretanje portala bila je stvaranje prvoga digitalnog marketplacea koji će omogućiti laku potragu široke palete poslova. Portal je brzo počeo rasti, a rasla je i potreba tvrtki da uz oglase dobiju profesionalnu podršku u traženju i selekciji ključnih zaposlenika. Danas to nazivamo potragom za talentima. Iz te je potrebe nastao SELECTIO.

Tadašnji je tim od desetero entuzijastičnih HR stručnjaka posvećenih razvoju naprednijih modela potrage kandidata počeo primjenjivati profesionalan pristup, prilično drukčiji u odnosu na klasično trgovanje životopisima, koje često vidimo i danas.

Ponovno rast veći od 20 posto

Sedam godina nakon osnivanja portala britanski Daily Mail kupio je MojPosao, a poslije ga je preuzela vodeća medijska grupacija Alma Media. Danas su MojPosao i SELECTIO dvije potpuno odvojene tvrtke čija je dugogodišnja povijest jedan od razloga širokog spektra suradnje. S vremenom je SELECTIO širio područja poslovanja zahvaljujući i sinergijskoj suradnji s tvrtkom Electus DGS, najvećom hrvatskom agencijom za privremeno zapošljavanje.

Danas je SELECTIO najtraženije mjesto za sve HR usluge u Hrvatskoj, ali i šire. Još primjenjuje holistički pristup i komplementarne usluge nudeći cjelovitu potporu u svim razvojnim fazama organizacije – od pronalaska HR menadžera preko izgradnje HR timova do savjetovanja za daljnji razvoj HR praksi. Projekt ‘Poslodavac Partner‘, kojim SELECTIO već 18 godina gradi kvalitetnija i zdravija radna mjesta te povezuje vrhunske poslodavce s najboljim talentima, najviše je utjecao na razvoj organizacija u Hrvatskoj. Za prestižan certifikat ‘Poslodavac Partner‘ prijavljuje se stotinjak HR timova na godinu, čime se transformira sve više HR odjela na čak 10 tržišta, što ubrzava uvođenje poželjnih HR praksi na hrvatsko tržište.

Metodologija se kontinuirano unaprjeđuje, a dodatno se radi i na optimizaciji ocjenjivanja, zbog čega se certifikacijski tim od prošle godine koristi prvim pametnim digitalnim upitnikom koji spaja humanizaciju i digitalizaciju. Među nositeljima certifikata neke su od najuspješnijih globalnih organizacija, kojih je svakom godinom sve više.

Još je jedan iznimno važan projekt ‘Future Resilience‘ – najmoderniji program posvećen mentalnom zdravlju zaposlenika i izgradnji otpornosti na stres i izazove u poslovnom i privatnom okružju, koji je nastao kao odgovor na posljedice pandemije. SELECTIO Grupom upravlja partner Aleksandar Zemunić, koji u suradnji s timom izuzetnih stručnjaka provodi najveće HR projekte u Hrvatskoj. SELECTIO ostaje specijaliziran za HR usluge c-levela i u 2022. godini ostvario je više od 20% rasta prihoda u odnosu na najbolju pretpandemijsku godinu, 2019.

Doprinos razvoju tržišta

U dvadeset godina SELECTIO je pratio razvoj brojnih kandidata iz raznih industrija od njihovih početaka do rukovoditeljskih pozicija, pa su tako neki od njih poslije postali i klijenti. S dolaskom sve većeg broja inozemnih tvrtki SELECTIO je preuzimao sve složenije projekte koji su uključivali zapošljavanja velikog broja ljudi, od kojih su neki znatno utjecali na lokalni razvoj.

Najopsežniji projekt potrage proveden je 2013. godine, kad je u Hrvatsku stigla IKEA. Potraga je trajala šest mjeseci, obrađeno je 42.000 prijava i provedene su stotine selekcijskih i regrutacijskih procesa te je zaposleno 300 osoba. Važno je bilo i zapošljavanje lokalne podrške godišnjem sastanku Europske banke za obnovu i razvoj. To je bio prvi projekt takve vrste u Hrvatskoj, za koji je SELECTIO dobio posebno EBRD-ovo priznanje.

Takvim projektima SELECTIO već dvadeset godina aktivno predstavlja Hrvatsku potencijalnim ulagačima, upravljajući svim fazama u dolasku inozemnih tvrtki na hrvatsko tržište. Igra i važnu ulogu u razvoju organizacija, ponajprije u sklopu HR Akademije, koja je educirala velik broj danas poznatih HR stručnjaka, i u sklopu SELECTIO Leadership Akademije, koja je transformirala mnoge hrvatske menadžere.

U 2008. SELECTIO povećava broj inovacija, savjetuje poslodavce o moderniziranju zapošljavanja te pruža uslugu direktne i prilagođene podrške za više od 1000 nezaposlenih osoba. Do 2023. godine razvija više od 50 projekata koji pozitivno utječu na razvoj tržišta rada. S pogledom u budućnost, SELECTIO identificira nove vještine zaposlenika i gradi lidere koji će biti spremni na promjene. U najavi je i projekt zapošljavanja nekoliko tisuća radnika u sklopu jedne od najvećih investicija u Hrvatskoj koja će imati golem utjecaj na lokalni razvoj.

26. travanj 2024 03:17