Zeleno i digitalno
StoryEditor

Fosilna goriva i dalje primarna u proizvodnji europske električne energije

20. Veljača 2023.

Opskrba električnom energijom postala je vitalna za svaku europsku naciju tijekom prošle godine, kada se Unija odlučila udaljiti od ovisnosti uvoza ruskog goriva. I dok mnoge zemlje ostvaraju kakav takav napredak u svojoj energetskoj tranziciji, udaljavajući se od fosilnih goriva, polovica zemlja u Uniji još uvijek ovisi o njima kao svom primarnom izvoru za proizvodnju električne energije.

Podaci Međunarodne agencije za energiju (International Energy Agency) pokazuju europske zemlje prema njihovom najvećem izvoru proizvodnje električne energije, i slika je za poklonike zelene energije i više nego dramatična. Iako su europske zemlje postigle značajan napredak posljednjih desetak godina i dalje su u stalnoj tranziciji prema obnovljivim izvorima energije kako bi ispunile planove Unije do 2035. godine.

Recimo, godine 2011. fosilna su goriva (nafta, prirodni plin i ugljen) činila 49 posto proizvodnje električne energije u EU, dok su obnovljivi izvori energije činili samo 18 posto. Desetljeće kasnije, obnovljivi izvori energije približavaju se izjednačavanju s fosilnim gorivima, pri čemu se iz obnovljivih izvora energije sada proizvodi oko 32 posto električne energije u EU.

image
foto

Primarni pokretač ovog pomaka prema obnovljivim izvorima energije je velika ekspanzija proizvodnje električne energije od vjetra i sunca koji su 2011. bili zaslužni za svega osam posto električne energije u EU, dok se 2021. taj postotak penje na 19 posto. Iako se to još uvijek može činiti malim, udio u proizvodnja električne energije iz vjetra i sunca u EU je na prvom mjestu uz Oceaniju u usporedbi s drugim regijama diljem svijeta.

Iako hidroenergija ne čini toliki udio kao drugi izvori, ona je najčešći primarni izvor proizvodnje električne energije u Europi. Nuklearna energija je najveći pojedinačni izvor proizvodnje električne energije u EU i diljem Europe unatoč padu u posljednjih nekoliko desetljeća. Još 2001. nuklearna energija činila je jednu trećinu (33%) proizvodnje električne energije u EU, da bi u sljedećih 20 godina pala na 25 posto.

Primarni izvori električne energije najvećih europskih država

Gledajući pojedinačne nacije, većina najvećih europskih zemalja ima fosilna goriva kao najveći primarni izvor električne energije. Njemačka se i dalje snažno oslanja na energiju iz ugljena, koji je od 2017. do 2021. proizveo 31 posto električne energije u zemlji. Unatoč ovisnosti o fosilnom gorivu, proizvodnja energije iz vjetra i sunca činila je 33 posto njemačke proizvodnje električne energije. (23 posto vjetar i 10 posto solar).

Francuska je najveće europsko gospodarstvo koje se prvenstveno oslanja na nuklearnu energiju, a nuklearna energija čini više od polovice proizvodnje električne energije u zemlji.

Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Nizozemska uglavnom se koriste prirodnim plinom kada je riječ o njihovoj proizvodnji električne energije. Italija se  najviše oslanja na prirodni plin koji proizvodi  42 posto električne energije, Nizozemska je na 40 posto a UK na 38 posto.

Španjolska je pak izuzetak među velikim europskim nacijama. Između 2017. i 2021, zemlja je uglavnom ovisila o prirodnom plinu koji je služio za proizvodnju 29 posto električne energije u zemlji. Prošle godine, doprinos prirodnog plina u proizvodnji električne energije pao je na 14 posto, dok je proizvodnja električne energije iz vjetra porasla na 32 posto.

Ubrzavanje energetske tranzicije EU-a

Od ruske invazije na Ukrajinu, energetska neovisnost u EU postala je od iznimne važnosti, a zemlje su iskoristile priliku da ubrzaju svoju tranziciju prema obnovljivim izvorima energije. Novo izvješće tvrtke Ember naglašava kako je tranzicija znatno napredovala u 2022., pri čemu su solarna energija i energija vjetra (22%) prvi put ikada prestigle prirodni plin (20 posto) u proizvodnji električne energije. Iako  je 2022. godine došlo do porasta proizvodnje električne energije iz fosilnih goriva za EU, Ember očekuje da će se 2023. smanjiti za čak 20 posto.

image
foto
18. lipanj 2024 01:59