Zeleno i digitalno
StoryEditor

Županjska tvrtka Avem uz digitalni i zeleni projekt želi povećati proizvodnju i izvoz

09. Travanj 2022.
Marijana Pavlović Puljić, direktorica tvrtke Avem iz Županje

Obiteljska tvrtka Avem iz Županje koja proizvodi krušne mrvice, krušne mrvice sa sezamom, smrznuti kruh (bijeli, polubijeli i raženi) te grisine različitih okusa, prošle je godine pokrenula projekt digitalne i zelene tranzicije, kako bi prilagodila proizvodnju europskim standardima o održivosti okoliša. Projekt, čiji je cilj digitalizirati proizvodnju i prilagoditi se tehnologijama održivog razvoja uz povećanje proizvodnje i izvoza, Europska komisija nagradila je sredstvima za sufinanciranje projekta iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 13 milijuna kuna, od čega je 4,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Iz Avema poručuju da su rezultati projekta, osim smanjenja emisije ugljičnog dioksida, otvaranje šest novih radnih mjesta, što je za njihovo područje od iznimne važnosti.

Prošle godine prihodi su im iznosili 4,6 milijuna kuna, prema podacima Poslovne.hr. Kako ističe Marijana Pavlović Puljić, direktorica Avema, ove godine, dok je je projekt još uvijek u provedbi (kraj projekta je ožujak 2023. godine), očekuju povećanje prihoda od 8 do 10 posto. Po završetku projekta te u naredne dvije godine očekuju ukupni porast prihoda od još 50 posto, ali i povećanje izvoza.

– Proizvodimo proizvode za međunarodno tržište koje izvozi Spar Hrvatska kao svoju robnu marku. Spar Hrvatska nam je na taj način dao svoje povjerenje i veliki poticaj da se pokušamo sami plasirati na međunarodno tržište. U budućnosti planiramo značajno povećati izvoz s novim proizvodima – kaže direktorica.

Dodaje da su zahvaljujući sredstvima EU uspjeli unaprijediti trenutnu proizvodnju, a projektom se digitalizira upravljanje nabavom, prodajom i logistikom.

image

Poslovni i proizvodni pogon tvrtke Avem

– Nabavit će se potrebna IT oprema kako bi se mogao instalirati, koristiti i pratiti ERP sustav u navedenim horizontalnim funkcijama, video nadzor te usavršavanje za uvođenje navedenih poslovnih modela. Digitalizacijom i temeljitom promjenom proizvodnog te poslovnih procesa uz razvoj novih kompetencija otvorit će se nove prilike kroz proširenje kapaciteta postojeće poslovne jedinice za minimalno 50 posto – objašnjava Pavlović Puljić čija tvrtka za ovaj projekt ima podršku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Planiraju i ugradnju solarnih panela od 400kw te zamjenu postojeće opreme novom, energetski učinkovitijom, s većim proizvodnim kapacitetom.

– Osim ovoga projekta, cilj nam je postaviti solarnu elektranu od 400 kW kako bismo bili neovisni o energentima i konstantnim porastima cijena te ekolološke osvještenosti. Daljnjom kupvinom opreme koja ima znatno manju potrošnju energije, a znatno veći kapacitet proizvodnje, postigli bismo konkurentnost na tržištu – objašnjava direktorica.

Trenutno razvijaju inovaciju s kojom žele biti drugačiji i istaknuti se na tržištu, a s kojom se također, uz pomoć EU fondova, žele plasirati i na međunarodno tržište.

Tijekom pandemije i trenutnih izazova s rastom cijena energenata i sirovina kažu da im je na prvom mjestu briga za radnike.

– Trudili smo se nakon kratkog prekida poslovanja, osigurati im najbolje i najsigurnije uvijete za nastavk rada. Kao ni na pandemiju, ne možemo utjecati ni na rast cijena energenata i sirovina. Međutim, sve nas je jednako pogodila situacija te uz kompromise i razgovore s dobavljačima i klijentima, zajednički pokušavamo pronaći najbolja riješenja i opcije – kaže Pavlović Puljić.

25. travanj 2024 02:52