Život
StoryEditor

Hrvatska ponovo druga po redu najomiljenija država među digitalnim nomadima

29. Lipanj 2022.
Digitalni nomadi

Piše: Anamarija Mujanović

Digitalni nomadi u posljednjem su istraživanju NomadLista već drugu godinu za redom Hrvatsku proglasili drugom najomiljenijom državom na svijetu, odmah iza Japana, a najviše je rangirana od svih država Europe dok ju prati Austrija koja je osma.

Jan de Jong, osnivač i predsjednik hrvatske Udruge digitalnih nomada, objavio je popis prvih deset najomiljenijih država na svom LinkedIn profilu te je naveo sve mogućnosti Hrvatske koje pogoduju digitalnim nomadima, a to su sigurnost, dobar internet, odličan stil života, kvalitetna hrana, originalna iskustva, prihvatljive cijene stanovanja u odnosu na ostatak zapadne Europe te odlična povezanost s ostatkom Europe.

Inače, najviše nomada, čak 51 posto dolazi iz SAD-a, iza njih je Ujedinjeno Kraljevstvo iz kojeg dolazi samo 8 posto nomada, a na trećem mjestu je Rusija s pet posto. Više od pola, odnosno njih 56 posto, nije religiozno, a zanimljiva je činjenica da je 90 posto nomada visoko obrazovanih te najviše ih ima prosječnu godišnju plaću između 100 i 250 tisuća dolara.

Zakon o strancima definira digitalne nomade kao državljane treće zemlje koji su zaposleni ili obavljaju poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Republici Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Republike Hrvatske, a za ulazak im je potrebna nomadska viza, donesena u prosincu 2020. godine, koja im odobrava boravak u Hrvatskoj za razdoblje od godinu dana.

Na pitanje koliko točno ima digitalnih nomada u Hrvatskoj nije lako odgovoriti jer često borave manje od tri mjeseca tako da im viza nije ni potrebna, a u veljači ove godine je zabilježeno 432 zahtjeva za nomadske vize, o čemu smo već pisali u Lideru.  Kako bi im olakšali pronalazak smještaja u Hrvatskoj Udruga digitalnih nomada je prošle godine predstavila DNAStay, platformu za povezivanje nomada i najmodavaca diljem Hrvatske.

– Financijski, cilj nam je donijeti dugoročni turizam u Hrvatsku, što znači da će digitalni nomadi duže ostati i više trošiti. Ako, na primjer, onih 934 nomada za koje NomadList kaže da su u Splitu ostanu godinu dana trošeći oko 1500 eura mjesečno, to je 16,8 milijuna eura godišnje. Na tome i radimo, da vidimo kako možemo u Hrvatsku dovesti ljude koji zarađuju vani – rekao je ranije za Lider Michael Freer iz Udruge digitalnih nomada Hrvatske.

Važno je napomenuti i da se ovaj mjesec od 10. do 17. lipnja održao Tjedan digitalnih nomada u Zadru koji se uz Zagreb, Split, Dubrovnik, Osijek, Rijeku, Cavtat i Hvar pozicionirao kao jedan od najbrže rastućih destinacija za digitalne nomade. 

19. travanj 2024 02:41