Život
StoryEditor

Kanada dopušta dvjema tvrtkama proizvodnju i prodaju kokaina, MDMA i heroina

07. Ožujak 2023.

Dvije tvrtke koje se bave proizvodnjom rekreacijskih droga iz Britanske Kolumbije dobile su federalno odobrenje za legalnu proizvodnju i prodaju kokaina, heroina i MDMA. No, da se ne bi prerano poveselili, Health Canada, savezna agencija koja nadzire programe za lijekove, pojasnila je da tvrtke mogu prodavati lijekove samo u znanstvene i medicinske svrhe, a ne široj javnosti.

Sunshine Earth Labs, tvrtka za proizvodnju psihodelika, objavila je da je Ministarstvo zdravstva Kanade u rujnu odobrilo izmjene i dopune njihove dozvole za lijekove za distribuciju MDMA, kokaina, morfija, diacetilmorfina (DAM/heroin) i opijuma. Tvrtka je također prošle godine dobila izuzeće za psilocibin, aktivni sastojak u psihodeličnim gljivama.

Druga tvrtka koja je dobila dopuštenje je tvrtka za proizvodnju kanabisa Adastra koja je prošlog mjeseca također objavila da je dobila izuzeće za psilocibin i kokain.

Izvršni direktor Sunshinea Donovan Edwards rekao je da će tvrtka raditi na ‘osiguranju globalnih trgovinskih odnosa za uvoz etičkih medicinskih proizvoda za sigurniju opskrbu‘, dok je izvršni direktor Adastre Michael Forbes rekao je da će njegova tvrtka procijeniti kako se komercijalizacija kokaina ‘uklapa u naš poslovni model u Adastri u nastojanju da se pozicioniramo tako da podupiremo potražnju za sigurnom opskrbom kokainom‘.

Niti jedna tvrtka u izjavi nije razjasnila ograničenja svojih distribucijskih zahtjeva, što je navelo Health Canada da ih podsjeti na ‘vrlo uske parametre njihove licence‘.

Agencija je rekla da Adastra može prodavati samo onima koji kokain imaju naveden na dozvolama poput liječnika, ljekarnika, bolnica ili onima koji imaju iznimke za potrebe istraživanja.

-Ako se strogi zahtjevi ne poštuju, Health Canada neće oklijevati poduzeti mjere, što može uključivati i oduzimanje licence - stoji u priopćenju agencije.

19. travanj 2024 14:31