Život
StoryEditor

Modna kuća Armani u Italiji posadila plantažu pamuka

12. Lipanj 2023.
Armani Group pridružio se rastućem broju modnih brendova koje su obećale kupcima, investitorima, ali i regulatornim tijelima da će se svoju praksu prilagoditi načelima održivog poslovanja

Luksuzna modna kuća Armani Group priču o održivim materijalima odlučila je podići na novu razinu, pa se bacila na poljošumarstvo. Kako su objavili početkom tjedna, u južnoj Italiji, točnije Apuliji, pokrenuli su eksperimentalan projekt održive proizvodnje pamuka.

Plantaža se trenutno prostire na jednom hektaru zemlje, a planiraju je, u eksperimentalnoj fazi, proširiti na barem pet hektara. Pamuk uzgajaju po principima održivog poljošumarstva, sustava uzgoja u kojem se drveće ili grmlje uzgaja u kombinaciji s povrćem, žitaricama, biljem za prehranu životinja i drugim korisnim biljem.

Održivost u poslovanju

Kako su iz Armanija izjavili u priopćenju za medije, tijekom pet godina, farma će biti među prvim terenskim eksperimentima u Europi u kojim se testira uzgoj agrošumarskog pamuka s drugim vrstama drveća i bilja. Projekt je realiziran u suradnji s Fashion Task Forceom (dio fonda Sustainable Markets Initiative) i Circular Bioeconomy Alliance, organizacijama koje je utemeljio britanski kralj Charles u svojoj bivšoj ulozi princa od Walesa.

Projektom sadnje pamuka Armani Group pridružio se rastućem broju modnih brendova koje su obećale kupcima, investitorima, ali i regulatornim tijelima da će se svoju praksu prilagoditi načelima održivog poslovanja. Armani, Gucci i Kering obečali su smanjenje emisije stakleničkih plinova, a vlade zemalja EU dogovorile da će zabraniti uništavanje neprodanog tekstila.

26. travanj 2024 13:52