Život
StoryEditor

Prva aukcija umjetnosti Artmarka u Zagrebu oborila rekorde

18. Listopad 2023.
Artmark k_2

Na održanoj prvoj hrvatskoj aukciji umjetnina u organizaciji Artmarka u Zagreb ponuđeno je 105 lotova klasične i moderne hrvatske likovne umjetnosti, među kojima su bila i djela naivne i suvremene umjetnosti. Ukupna prodaja iznosila je približno 250.000 eura, s udjelom prodanih lotova od gotovo 60 posto. 

Kao vrhunci aukcije mogu se istaknuti: lot br. 53 Vlaha Bukovca, čija je ‘Dijana u lovu‘, prodana po maksimalnoj procijenjenoj vrijednosti od 50.000 eura, a ujedno je i umjetničko djelo koje je na aukciji postiglo najvišu cijenu. Lot br. 17 Emanuela Vidovića – ‘Splitska obala s jedrilicama‘ za koju je intenzivno licitirano online i u aukcijskoj sobi postigla je konačnu cijenu od 14.000 eura. Zadnja licitacija za lot br. 59 pod naslovom ‘Majčinstvo‘ Milivoja Uzelca ponudila je iznos od 14.500 eura –više od dvostruko od početne procjene. Jedan od najznačajnijih umjetnika moderne hrvatske umjetnosti prve polovice 20. stoljeća, Menci Clement Crnčića s lotom br. 23, ‘Bakarski zaljev‘ dostigao je cijenu od 10.500 eura, što je gotovo dvostruko više od početne procjene.

Na samoj aukciji nekoliko je umjetnika postiglo rekordne tržišne cijene za svoje umjetnine. Nives Kavurić-Kurtović sa svojim ‘Vijećem mudrih žena‘ prodana je za 9.500 eura, što je svrstava u sam vrh transakcija za djela poslijeratnih umjetnika. ‘Marta‘ Miroslava Šuteja iz 1965. godine postala je najprodavanije umjetničko djelo u tehnici kolaža na hrvatskom umjetničkom tržištu, postigavši jučer cijenu od čak 3.500 eura. Još jedan važan hrvatski poslijeratni slikar, Frano Šimunović, ostvario je osobni cjenovni rekord, s lotom br. 43 „U kamenjaru”, s iznosom od 6.500 eura. Posebno treba istaknuti izniman ‘Poster za izložbu Miroslava Šuteja u Šangaju‘ Borisa Bućana koji je postigao najvišu cijenu za plakat u Hrvatskoj, a treću najvišu u inozemstvu, s iznosom od 4.500 eura.

Interes za aukciju bio je značajan, s otprilike 120 ljudi u dvorani, 23 licitatora putem telefona i 35 online licitatora. Aukciju je uživo preko platforme Artmark Live, online pratilo više od 300 ljudi.

Artmark Croatia pokrenut je u Zagrebu, u travnju 2022., iz poštovanja i divljenja prema hrvatskoj umjetnosti i inventivnosti, a s ciljem doprinosa modernom i transparentnom organiziranju hrvatskog umjetničkog tržišta i njegove integracije u europsko tržište umjetninama. Artmark je rumunjsko-nizozemski brend koji je osnovan prije 15 godina, a pokrenuli su ga kolekcionari umjetnina, uz nizozemsko i austrijsko financiranje. Danas Artmark upravlja s nekoliko aukcijskih kuća likovnih umjetnosti, stalnim ili privremenim izložbenim umjetničkim paviljonima i pomoćnim uslugama Art Logistics u Bukureštu, Cluju, Jašiju, Konstanci, Sofiji i Zagrebu, s planom širenja prema Baltiku i Grčkoj u budućnosti.

Artmark je do sada organizirao preko 500 aukcija (prva hrvatska aukcija je zapravo Artmarkova 518. aukcija). Sljedeća zagrebačka aukcija u Artmarkovom rasporedu je svečana Zimska aukcija, koja će se održati 20. prosinca 2023.

26. travanj 2024 18:20