Život
StoryEditor

Slom FTX-a: Zvijezde Tom Brady i Gisele Bundchen izgubili 70 milijuna dolara u najvećoj kripto-prevari

12. Siječanj 2023.

Uspješni NFL igrač posjedovao je 1,1 milijun redovnih dionica, a njegova bivša supruga i supermodel, oko 686 tisuća

Listi lakovjernih milijunaša čije su pare bespovratno potonule s nekad najjačom kripto-mjenjačnicom FTX, našla su se i poznata lica iz svijeta zabave i sporta. Odnedavno bivši bračni par, sportska zvijezda Tom Brady i supermodel Gisele Bundchen, nisu se samo pojavljivali u Super Bowl reklamama ozloglašenog FTX-a, već su bili i dioničari kompanije.

Kako stoji u dokumentima koji su u ponedjeljak dostavljeni sudu, Brady posjeduje 1,1 milijun redovnih dionica, dok je Bundchen vlasnica 686 tisuća. Prema Forbesu, vrijednost investicije zvijezde NFL-a procjenjuje se na 45 milijuna dolara, a supermodela i poduzetnice Bundchen na 25 milijuna.

Na vrhuncu poslovanja, vrijednost FTX-a bila je procijenjena na 32 milijarde dolara, a izgleda da će ulagači izgubiti sav uloženi novac, jer su prevareni korisnici prvi u redu za naplatu.

Najveća jamčevina

Od takozvanih high-profile investitora ističu se milijarder i vlasnik New England Patriotsa, Robert Kraft, poduzetnik i zvijezda šoua Shark Tank, Kevin O‘Leary koji je u prosincu za CNBC izjavio da je izgubio 15 milijuna dolara koje mu je FTX dužan za obavljanje posla brend ambasadora.

Većinu tog novca FTX je platio u kriptu te je on sad ostao ‘zatočen‘ na platformi. Među propalim investicijama, našla se i ona kompanije Endeavor, vlasnika UFC-ija i WME-a, koja je preko tvrtke IMG kupila 38 tisuća dionica.

Prije tjedan dana, Sam Bankman-Fried pojavio se na sudu i izjavio da se ne osjeća krivim za krađu milijardi dolara od korisnika platforme. Federalni sud države New York, odredio mu je najveću jamčevinu ikad – 250 milijuna dolara te naložio da do početka suđenja boravi u kućnom pritvoru u kući svojih roditelja u Kaliforniji te nosi narukvicu za elektroničko praćenje. 

19. travanj 2024 20:35