Život
StoryEditor

Taylormanija: Zvijezda koja ruši rekorde

30. Srpanj 2023.
Glazbenica Taylor Swift zarađuje vrtoglavih 13 milijuna dolara po nastupu, a njezina turneja ‘The Eras‘ prva je u povijesti koja će premašiti prihod od milijardu dolara. Samo američkim gradskim blagajnama donijet će tako pet milijardi dolara

Američka glazbenica Taylor Swift svojom bi turnejom ‘The Eras‘ mogla srušiti još jedan rekord. Nakon što je potkraj prošle godine uspjela prodati nevjerojatnih 2,4 milijuna ulaznica u samo jednom danu, portal Pollstar među prvima je procijenio da bi ova turneja mogla postati prva u povijesti koja će premašiti milijardu dolara prihoda. Taj magični broj, predviđa se, ostvarit će na koncertu u Singapuru koji je zakazan za ožujak 2024., a do zadnjeg nastupa, na londonskom Wembleyju (kolovoz 2024.), utržit će ukupno 1,4 milijarde dolara.

Na svakom nastupu dosad prodano je u prosjeku 53,9 tisuća karata i to po prosječnoj cijeni od 253 dolara tako da su Swift i njezin tim već sad bogatiji za 300 milijuna dolara.

Zlatna koka

Budući da je taj iznos ostvaren tijekom 22 dana turneje, ispada da je u samo jednom danu, odnosno noći pokupila 13 milijuna dolara. Osim što su velike šanse da će zaraditi najviše novca ikad na turneji, impresivna je i zarada koju posredno donosi lokacijama na kojima nastupa.

Kako prenosi Pollstar, digitalna istraživačka grupa QuestionPro izračunala je da će američka turneja generirati prihode u visini od pet milijardi dolara, što je više od bruto domaćeg proizvoda 50 zemalja. Samo u Chicagu, gdje je nastupila tri noći zaredom, hotelski kapaciteti bili su popunjeni 97 posto, a Las Vegas je zabilježio najveću turističku postpandemijsku potrošnju tijekom njezinih nastupa.

Samostvorena milijunašica

Magazin Forbes je Taylor Swift proglasio četvrtom najbogatijom samostvorenom milijunašicom iz svijeta zabave, čija se neto vrijednost procjenjuje na 740 milijuna dolara. Tridesettrogodišnja glazbenica srušila je, inače, niz rekorda u svojoj 17-godišnjoj karijeri. S albumom ‘Fearless‘ iz 2008. postala je, primjerice, najmlađa osoba koja je osvojila nagradu ‘Grammy‘ za album godine.

Jedina je glazbenica čija su tri albuma u prvom tjednu prodana u više od milijun primjeraka. Prva je i jedina umjetnica koja je kući odnijela dvije nagrade ‘Grammy‘ za album godine. Bila je najmlađa umjetnica koja je primljena u kuću slavnih pjesmopisaca (Songwriters Hall of Fame). Prva je izvođačica svih vremena čija su tri albuma odmah uvrštena na prvo mjesto Billboardove ljestvice 200 u istoj kalendarskoj godini. Trenutačno drži i rekord za 33 najbolja hita Hot Country Songs Charta.

DESET CAKA O TAYLOR SWIFT

  1. Taylor Alison Swift rođena je 13. prosinca 1989. u Readingu u Pennsylvaniji.
  2. Sve Taylorine pjesme njezine su autorske ili suautorske skladbe.
  3. Svoju prvu pjesmu ‘Lucky You‘ napisala je kad je imala 12 godina, a svoj prvi singl ‘Tim McGraw‘ objavila je sa 16 godina.
  4. Pjesme piše i za druge izvođače, katkad pod pseudonimom. Njezin je glasnogovornik 2016. za časopis People potvrdio da je napisala pjesmu ‘This Is What You Came For‘ za svog bivšeg dečka Calvina Harrisa, a pseudonim joj je bio Nils Sjöberg.
  5. Osvojila je 10 od 39 nagrada ‘Grammy‘ za koje je bila nominirana.
  6. Najpraćeniji je izvođač na Spotifyu, s više od 80 milijuna slušatelja na mjesec.
  7. Prema YouTubeu, ‘Shake It Off‘ najgledanija je pjesma Taylor Swift, s više od 3,2 milijarde pregleda.
  8. Među sto je najutjecajnijih ljudi na svijetu, prema časopisu Time.
  9. Nakon objave albuma ‘Midnights‘ i početka turneje ‘The Eras‘ Forbes je njezino neto bogatstvo procijenio na 740 milijuna dolara, što je 170 milijuna dolara više nego prošle godine.
  10. Njezina mačka Olivija Benson treći je najbogatiji kućni ljubimac na svijetu s imetkom od 97 milijuna dolara, prema ovogodišnjem izvještaju portala All About Cats. Osim Olivije, ima mačke Meredith Grey i Benjamina Buttona.
01. svibanj 2024 04:15