Život
StoryEditor

Unatoč povećanju hibridnog rada, žene više pate od sindroma ‘burnouta‘

23. Svibanj 2022.

Skoro polovica žena pati od sindroma pregorijevanja, a čak ih 53 posto smatra da je njihova razina stresa viša nego što je to bio slučaj prije godinu dana, stoji u najnovijem Deloitteovu izvješću 'Žene na radnom mjestu 2022. godine: globalna perspektiva'.

Istraživanje, kojim su obuhvaćena stajališta 5000 žena iz 10 država, pokazalo je zabrinjavajuće dugoročne učinke visoke izloženosti stresu, uznemiravanju ili mikroagresijama. Otkrilo je zabrinjavajuće činjenice o 'novom normalnom' radu, s obzirom na to da je skoro 60 posto žena čije radno mjesto podrazumijeva hibridni model rada, odnosno kombinaciju rada od kuće i rada u uredu, izjavilo kako su se već osjećale isključenima.

Kako piše u priopćenju, skoro 40 posto žena aktivno traži novog poslodavca zbog pregorijevanja, više od polovice ispitanica želi napustiti svojeg trenutačnog poslodavca u sljedećim dvjema godinama, a samo 10 posto njih namjerava se zadržati kod trenutačnog poslodavca više od pet godina.

– Unatoč činjenici da su mnogobrojni poslodavci uveli nove načine rada za povećanje fleksibilnosti, naše istraživanje pokazuje da novi načini rada sa sobom nose rizik od isključivanja ljudi koji bi od njih imali najviše koristi te je većina ispitanica iskusila isključenost prilikom rada u hibridnom okruženju – izjavila je Helena Schmidt, partnerica u Deloitteovom odjelu poreznog savjetovanja i regionalna voditeljica SheXO inicijative za CE South regiju.

Schmidt je također naglasila da je alarmantan broj žena izjavio kako je izložen povećanom stresu i pati od sindroma pregorijevanja. Poslodavci se bore s rješavanjem tog problema s obzirom na to da je sindrom pregorijevanja glavni razlog zbog kojeg žene trenutačno traže nova radna mjesta.

– Nalazi ispitivanja ilustriraju važnost radnji koje nadilaze politike, odnosno mjera kojima se uistinu uvodi dobrobit, fleksibilnost te svakodnevna kultura poštovanja i uključivosti – rekla je Schmidt.

Ograničene prilike za napredak

Skoro polovica ispitanica ocijenilo je svoje mentalno zdravlje kao loše ili vrlo loše, a jedna trećina ispitanica uzela je slobodne dane zbog problema s mentalnim zdravljem, piše u priopćenju. Isto tako, samo se 43 posto ispitanica osjeća ugodno razgovarati o pitanjima mentalnog zdravlja na radnom mjestu.

Broj žena koje traže novo radno mjesto u trenutku ispitivanja povećao se u odnosu na prošlogodišnje ispitivanje, odnosno za 10 posto ispitanica izjavilo je kako aktivno traže novo radno mjesto. Četrdeset posto ispitanica iz te skupine navelo je kako je upravo pregorijevanje razlog za to. Ispitanice koje su napustile poslodavca, 22 posto ispitanica, od početka pandemije u najvećoj su mjeri kao razlog navodile nedostatak prilika za napredovanje.

Budućnost, naime nije svijetla za poslodavce. Više od polovice žena namjerava napustiti svojeg poslodavca u roku od dvije godine. Taj je trend naglašeniji među zaposlenicama na srednjoj upravljačkoj razini i u ulogama koje nisu upravljačke. Naime, manje od jedne četvrtine žena na tim pozicijama namjerava ostati kod svojeg poslodavca više od dvije godine. Samo 10 posto ispitanica namjerava ostati kod svojeg trenutačnog poslodavca više od pet godina.

Problemi na radnom mjestu

Dok su brojne organizacije u protekloj godini preobrazile svoje strategije uvođenjem fleksibilnih i hibridnih modela rada, brojne su žene navele kako tek moraju osjetiti prednosti novih načina rada.

Samo 33 posto žena izjavilo je kako njihovi poslodavci nude mogućnost fleksibilnog rada, a samo je 22 posto njih navelo fleksibilnost u pogledu mjesta i vremena rada kao novu politiku koje su njihove organizacije uvele tijekom pandemije. Štoviše, 94 posto ispitanica smatra da će zahtijevanje fleksibilnog radnog vremena utjecati na njihove izglede za promaknuće.

Osim fleksibilnosti, uvođenje hibridnog načina rada sa sobom je donijelo dodatne izazove. Skoro 60 posto žena koje rade u hibridnim okruženjima smatraju da su isključene iz važnih sastanaka, a 45 posto njih izjavilo je kako nisu dovoljno u kontaktu s rukovoditeljima, što je ključno za profesionalni napredak i pokroviteljstvo. Zabrinjava činjenica da hibridni način rada ne jamči predvidljivost koju žene koje o nekom skrbe trebaju te samo 26 posto njih izjavilo je kako je njihov poslodavac pružio jasne odrednice o načinu i mjestu rada.

Kako piše u priopćenju, ovogodišnje ispitivanje isto je tako otkrilo kako je veća vjerojatnost da će žene koje rade u hibridnom okruženju prijaviti iskustva mikroagresije nego žene koje rade isključivo na daljinu ili isključivo u uredu. Nadalje, postotak žena koje su iskusile 'neuključiva' ponašanja u protekloj godini je porastao, s 52 posto u 2021. na 59 posto u 2022 godini.

Točno polovica žena izjavila je kako je iskusila mikroagresije, dok je 14 posto žena iskusilo uznemiravanje.

Kad je riječ o prijavi neuključivih ponašanja, i dalje je prisutan strah od posljedica za karijeru. Naime, 93 posto ispitanica smatra da će se prijava neuključivih ponašanja negativno odraziti na njihovu karijeru. Samo 23 posto mikroagresija prijavljuje se poslodavcima, u usporedbi sa 66 posto slučajeva uznemiravanja koji su prijavljeni.

Manjinske skupine sklonije 'burnoutu'

Premda neuključiva ponašanja utječu na većinu ispitanica, rezultati istraživanja pokazuju da žene koje pripadaju manjinskim etničkim skupinama u svojim državama, LGBT+ žene i žene na nižim upravljačkim pozicijama ili na pozicijama koje nisu upravljačke imaju veće izglede za izloženost takvim ponašanjima.

Nadalje, žene koje pripadaju etničkim manjinskim skupinama sklonije su pregorijevanju od žena koje pripadaju većinskim etničkim skupinama. Osim toga, veći su izgledi za njihovu isključenost iz neformalne interakcije i obraćanje svisoka. 

Žene koje pripadaju skupini LGBT+ imaju 10 posto veće izglede da će im se upravitelji obraćati svisoka ili ih podcjenjivati na temelju roda te 7 posto veće izglede da će im se netko obratiti na neprofesionalan način ili bez poštovanja nego žene koje ne pripadaju LGBT+ skupini.

Razine pregorijevanja razlikuju se sukladno profesionalnim razinama. Šezdeset jedan posto žena u ulogama na srednjoj upravljačkoj razini i mlađe žene, u dobi od 18 do 25 godina, su navele kako se osjećaju pregoreno, što upućuje na činjenicu da su visokim razinama pregorijevanja češće izložene žene u tim skupinama. Osim toga, žene iz tih skupina češće izjavljuju kako namjeravaju napustiti svojeg poslodavca u naredne dvije godine.

Uključiva kultura prioritet

Deloitteovo istraživanje pokazalo je da postoji skupina 'predvodnika u rodnoj ravnopravnosti', odnosno organizacija koje su, prema mišljenju ispitanica, stvorile istinski uključive kulture koje pružaju podršku njihovim karijerama, ravnoteži između poslovnog i privatnog života te potiču uključivost.

Žene čiji poslodavci predvode u rodnoj ravnopravnosti navode znatno višu razinu uključenosti, povjerenja i profesionalnog zadovoljstva. Osamdeset sedam posto žena koje rade za takve poslodavce izjavljuje kako im poslodavac pruža odgovarajuću podršku u pitanjima mentalnog zdravlja te je istom postotku žena ugodno razgovarati o svojem mentalnom zdravlju na radnom mjestu. Osim toga, te ispitanice imaju daleko pozitivnija iskustva s hibridnim načinom rada. Zanimljivo je da je samo 3 posto tih žena izjavilo je kako se osjeća pregoreno.

Očito je kako za žene postoje koristi od rada za poslodavce koji predvode u rodnoj ravnopravnosti, no postoje i nedvosmislene prednosti za samo poslovanje. Pa tako nijedna žena čiji je poslodavac predvodnik u rodnoj ravnopravnosti trenutačno ne traži novi posao, samo 9 posto njih namjerava svojeg poslodavca napustiti u sljedeće 1-2 godine, a 90 posto njih ocjenjuju svoju motiviranost za rad kao dobru ili iznimno dobru.

– Izgradnja ili održavanje uistinu uključive kulture trebalo bi biti prioritet svih korporacija – rekla je Schmidt te nadodala da to znači da organizacije trebaju riješiti problem pregorijevanja, učiniti mentalno zdravlje prioritetom te pristupiti hibridnoj organizaciji rada uspostavom uključivih i fleksibilnih politika koje uistinu funkcioniraju za žene.

30. svibanj 2024 06:46