Život
StoryEditor

‘Vuk u kaputu od kašmira‘, Bernard Arnault najbogatiji je čovjek na planetu

15. Prosinac 2022.

S imovinom vrijednom 171 milijardu dolara Arnault zasjeo je na prvo mjesto liste Bloomberg Billionaires Indeks te ‘prešišao‘ Elona Muska

Bernard Arnault, vlasnik konglomerata Moët Hennesy - Louis Vuitton (LVMH), i službeno je najbogatiji čovjek na planetu. S imovinom vrijednom 171 milijardu dolara Arnault zasjeo je na prvo mjesto liste Bloomberg Billionaires Index, ali Forbesovog popisa Real Time Billionaires.

Iako je njegovo bogatstvo pretrpjelo pad vrijednosti od sedam milijardi dolara, Musk je izgubio znatno više, 107 milijardi dolara, što ga je gurnulo na drugo mjesto. No, unatoč tome ‘jači‘ je od indijskog industrijalca Gautama Adanija (125 milijardi dolara) i osnivača Amazona, Jeffa Bezosa, koji su na trećem i četvrtom mjesto Bloombergove liste.

Najveći pad vrijednosti Muskovog bogatstva pripisuje se cijeni dionice Tesle koja je ova godine pala za 54 posto, dok su dionice LVMH-a ostale relativno stabilne. Zbog toga što uspješno brodi svim krizama i izuzetno konkurentnim tržištem luksuza te donosi nemilosrdne poslovne odluke, najbogatiji čovjek na svijetu stekao je i nadimak Terminator. Pod svojom kapom drži neke od najvrjednijih luksuznih brendova poput Fendija, Marc Jacobsa, Christian Diora, Givenchyija, Guerlain, Zenitha, TAG Heuer, Bvlgarija, Tiffany&Co-a, Hublota, Dom Pérignona, Veuve Clicquota, Le Bon Marchéa, a ukupna vrijednost čitave grupe procjenjuje se na 386 milijarde dolara.

Poslovni Terminator

Priča o poslovnom uspjehu ovog francuskog milijardera rođenog 1949. u Roubaixu, zapravo je započela 1978. kad je postao predsjednik Uprave obiteljske građevinske kompanije Ferret-Savinel. Šest godina kasnije, preuzeo je propalu tekstilnu tvornicu Boussac Saint-Freres i to ne da bi revitalizirao njenu proizvodnju već da bi se dočepao proslavljene modne kuće Christian Dior koja je bila u njihovom vlasništvu.

Iako je francuskoj vladi tada obećao da će zadržati radna mjesta, u dvije godine je otpustio devet tisuća radnika, rasprodao imovinu i zadržao samo maloprodajni lanac Bon Marche te Dior koji je postao kamen temeljac izgradnje buduće luksuzne grupacije. Upravo je zbog tog potezao ‘postao‘ Terminator ili, kako ga drugi vole zvati, ‘vuk u kaputu od kašmira‘. Početkom 1989. preuzeo je kontrolni udjel u grupi LVMH koja je nastala spajanjem Louis Vuittona i Moët Hennessyja te je otad izvršni direktor i predsjednik Uprave kompanije.

Kako navodi CNN Business, Arnault je izuzetno vješt u izgradnji brendova, pa iako je njegovo ime mnogima bilo nepoznato, brendove poput Diora ili Dom Pérignona učinio je globalno prepoznatljivim. Tijekom posljednja tri desetljeća, LVMH je pretvorio u izuzetno moćnu grupaciju koja u svom portfelju drži čak 75 brendova te pokriva industriju mode, ljepote, alkoholnih pića, vina, satova, nakita pa čak i luksuznih putovanja i hotelijerstva.

Obiteljski konglomerat

U siječnju 2021., grupa je za 15,8 milijardi dolara preuzela legendarnu američku draguljarnicu Tiffany&Co, a to je postala najveća akvizicija u industriji luksuza ikad. Milijarder je aktivan i u području filantropije te je usredotočen na ulaganja, odnosno poticanje razvoja umjetnosti i kulture. Prije tri godine, grupa je donirala nevjerojatnih 212 milijuna dolara za pomoć pri obnovi pariškog Notre Damea stradalog u požaru.

Arnault, također, dugo drži titulu najbogatijeg Europljanina, ali se, za razliku od Muska, drži u sjeni, nije aktivan ni na kakvim društvenim platformama. Rijetko daje intervjue, a u jednom za Radio Classsique koji je, usput budi rečeno, u vlasništvu LVMH-a je izjavio da je prodao privatni zrakoplov jer su ga ‘tviteraši‘ prozvali, pa tako i posramili zbog toga što često koristi avion.

Bernard Arnault je oženjen i ima petero djeca te sva trenutno rade u LVMH-u. Prošlog je tjedna njegov najstariji sin, Antoine (45) na poziciji izvršnog direktora Christian Diora SE-a zamijenio veterana Sidneya Toledana, dok je Alexandre (30) lani postavljen na poziciju izvršnog direktora Tiffany&Co-a, dok je Frederic čelnik TAG Heura. Najmlađi sin, Jean (24) vodi marketing i razvoj proizvoda u Louis Vuittonu (diviziji satovi), a Delphine (47) je izvršna potpredsjednica LVMHa- te najizglednija nasljednica očevog poslovnog carstva.

16. travanj 2024 02:58