Život
StoryEditor

Zbog prepirki u vezi s definicijom recesije, Wikipedia ograničila uređivanje članaka

04. Kolovoz 2022.

Čitatelji Wikipedije nisu načisto s tim treba li recesiju definirati kao pad realnog BDP-a u dva ili više uzastopnih kvartala

Nakon što su se internetski korisnici posvađali u vezi definicije termina 'recesija', Wikipedia je odlučila djelomično zaključati taj članak i ograničiti uređivanje. Počevši od srijede, updatei neregistriranih korisnika ili korisnika s novoootvorenih profila moraju dobiti 'blagoslov' urednika prije nego postani vidljivi za posjetitelje Wikipedije.

– Te polu-zaštićene članke mogu uređivati korisnici čiji su profili stari najmanje četiri dana i koji su dosad imali minimalno deset edita. Urednici volonteri zaduženi su za provjeravanje unosa kako bi bili sigurni da je sadržaj objektivan i potkrijepljen kvalitetnim izvorima – objavili su iz Wikimedie, neprofitne organizacije koja stoji iza internetske enciklopedije te dodali da ovakva praksa nije neobična u slučajevima kad se na određeni prilog (članak) slije prevelik broj edita.

Dvije definicije

Ovaj put urednicima, a očito i korisnicima glavobolju je zadala definicija recesije. Naime, čitatelji Wikipedie nisu načisto s tim treba li recesiju definirati kao pad realnog BDP-a u dva ili više uzastopnih kvartala. Iako je američki BDP u prvom kvartalu pao za 0,9 posto, a u drugom 1,6 posto, ekonomski stručnjaci naveli su da država nije u recesiji što je zbunilo publiku.

Jedan dio smatra da negiraju očiglednu činjenicu (zemlja je u recesiji), a drugi je pohitao urediti definiciju recesije, odnosno maknuti dio koji spominje pad u dva ili više uzastopnih kvartala. I onda je nastao kaos. Neki su čak otišli toliko daleko da su tim iz Wikipedije prozvali da favorizira Bidenovu administraciju i vara napaćeni narod.

Kako bi riješili problem, Wikipedia je ograničila uređivanje, a na posebnoj stranici posvećenoj debati u vezi recesije, objavila da su u članak uvrštene dvije definicije.

Osim spomenute koja spominje pad BDP-a, uključena je i manje precizna definicija Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja prema kojoj je 'recesija značajan pad ekonomske aktivnosti koji traje nekoliko mjeseci te je vidljiv kroz pad BDP-a, realnog dohotka, zaposlenosti, industrijske proizvodnje i potrošnje.'

16. travanj 2024 03:38