Znanja
StoryEditor

4 posljedice laganja na intervjuu za posao

19. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Razmišljate o tome da na sljedećem intervjuu za posao svoje radno iskustvo prikažete boljim nego što jest ili lažete o iznosu plaće na prethodnom radnom mjestu?

Laganje na intervjuu će vam gotovo sigurno uništiti šanse da dobijete željeni posao jer je u današnjem digitalnom svijetu znatno lakše otkriti lažljivce. Donosimo četiri posljedice s kojima ćete se morati suočiti ukoliko se odlučite na takvu praksu:

Laganje o iskustvu

Ako na intervjuu odlučite ‘uljepšati‘ podatke o radnom iskustvu, šanse da ćete biti uhvaćeni u laži su velike, budući da poslodavci provjeravaju takve informacije. Isto tako, ukoliko vas poslodavac počne ispitivati o detaljima vašeg izmišljenog radnog iskustva, naći ćete se u začaranom krugu sve većih laži, što nije teško prepoznati. Čak i ako poslodavac ne posumnja u vaše riječi, prilikom provjere vašeg radnog iskustva postat će jasno da podaci ne odgovaraju vašim izjavama.

Laganje o plaći na prethodnom poslu

Ljudi se upuštaju u laži ove vrste zato što su svjesni da će potencijalni budući poslodavci određivati visinu plaće na temelju plaće na prethodnom radnom mjestu. Laganje se čini kao jednostavan način dolaska do veće zarade. Međutim, poslodavci provjeravaju ove informacije i vjerojatno će kontaktirati vašeg prethodnog poslodavca. Umjesto da lažete, jednostavno se izjasnite oko iznosa kojeg očekujete za dotični posao. Možda nije najtaktičnije rješenje, ali je svakako bolje od laganja.

Laganje o bilo čemu

Ne želite priznati da ste na prethodnom poslu dobili otkaz pa ste u kušnji da na intervjuu kažete kako ste svojevoljno otišli? Nemojte pretpostavljati da poslodavci neće provjeravati bilo koju informaciju koju im prezentirate.

Dobili ste posao na temelju laži

Možda vam se čini da je stvar riješena jednom kada dobijete posao. Međutim, ukoliko ste lagali o radnom iskustvu, a dobili ste posao, naći ćete se na radnom mjestu koje pretpostavlja obavljanje radnih zadataka s kojima se zapravo nikada prije niste susreli. Drugim riječima, stvarnost je takva da ste na poslu za koji nemate potrebne kvalifikacije. Neće proći dugo prije nego kolege ili nadređeni to shvate, a onda ćete, najvjerojatnije, dobiti otkaz.

27. travanj 2024 08:47