Znanja
StoryEditor

Kako hobi pretvoriti u izvor zarade?

04. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Niste zadovoljni radnim mjestom, uvjetima, plaćom? Imate mnoštvo ideja, hobija i vještina, ali ništa od toga vam ne koristi na trenutnoj poziciji u kompaniji? Razmislite kako bi mogli ono što volite raditi u slobodno vrijeme pretvoriti u uspješan biznis.

Naravno, bez plana nema smisla ni kretati, no prije nego li potrošite novac na novi ured, logotip i slogan, odgovorite na sljedeća tri pitanja:

1. Tko želi kupiti ono što možete napraviti? Koliko su spremni za to platiti?Pitajte svoje prijatelje bi li oni izdvojili X novca za vaš proizvod. Zatim ponudite osobi koju ne znate taj isti proizvod po toj cijeni i vidite njezinu reakciju. Također, možete napraviti brzo online istraživanje među ljudima s kojima komunicirate mailom ili putem društvenih mreža - tako će vam biti jasnije koliko opseg posla možete očekivati te koliko su ljudi spremni za vaš proizvod izdvojiti. Svi ti podaci bit će vam od velike koristi prilikom izračuna troškova, maksimalne cijene i u končanici zarade.

2. Nudim li proizvod u pravo vrijeme i na pravom mjestu? Koliko ću morati izdvojiti za marketing?Naravno da je moguće u današnje vrijeme novih tehnologija i društvenih mreža informirati velik broj potencijalnih kupaca o proizvodu koji prodajete. No, isto tako, teško da ćete osigurati pristojnu zaradu ukoliko budete svoje proizvode nudili uskom srugu prijatelja. Problem je uvijek prostora i dostupnosti kupcima, no zato ispitajte mogućnosti prodaje putem Interneta. Odgovara li tom tipu proizvoda online prodajni kanal? Ukoliko da, postoje stranice koje vam omogućuju da imate vlastitu online trgovinu, da se preko njih promovirate i odmah to dijelite na svojim profilima na društvenim mrežama (primjerice Etsy.com).

3. Želim li to raditi puno radno vrijeme? Mogu li si time osigurati dovoljno sredstava za život?Ukoliko je riječ samo o hobiju, oslonite se na stranice poput Etsy-ija i društvene mreže. No, ako vam je želja baviti se samo time, nećete se moći osloniti isključivo na Facebook i slične stranice. Nemojte žaliti vrijeme i sredstva koje ćete uložiti u razgovor s nekom stručnom osobom u centrima za malo poduzetništvo, po raznim bankama koje nude mikrokreditiranje itd. Dobro pripremite teren i krenite postupno - nemojte odlučiti od danas do sutra da je to vaše novo full-time radno mjesto. Pokušajte uložiti više napora i truda, pa se time baviti uz ‘regularni‘ posao, a ukoliko shvatite da postoji ogroman prostor za napredak i širenje neka vas ne bude strah zakoračiti. Uostalom, sreća prati hrabre!

19. travanj 2024 03:20