Znanja
StoryEditor

Kako norme mogu utjecati na poslovanje malih poduzetnika

21. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Sudjelovala sam na nacionalnoj radionici ‘Norme – velike prednosti za male poduzetnike‘. Očekivala sam još jedan depresivni skup prožet problemima i bez rješenja.

Radionica je pokazala da se je počelo shvaćati da malo i srednje poduzetništvo nosi gospodarstvo jedne zemlje, te da se državne institutcije trebaju otvarati poduzetništvu, a ne ljubomorno čuvati informacije za sebe. Ulazak u Europsku uniju donosi i neke dobre stvari, a to je prihvaćanje normi / standarda/ poslovnog ponašanja. Zamislite, nakon prezentacija državnih dužnosnika od pomoćnika ministara do službenika nije bilo pljeskanja već se je po završetku jednog govornika odmah prešlo na drugoga. U zraku se je osjetilo da dužnosnici očekuju pljesak, ali kada on nije stigao mirno su prihvatili standard skupa.

Ono što me je oduševilo je hrvatska pamet. Bez obzira na nesnalažnje državne administracije u stvaranju nove države poslovni subjekti uspijevaju vlastitom pameću zaobići sve prepreke koje ih očekuju na njihovom poduzetničkom putu i još jednom dokazati da smo neizmjerno talentirana nacija i kada bi država funkcionirala u potpunosti gdje bi nam bio kraj.

Naime, na skupu su održane tri prezentacije tvrtki koje posluju i na hravtskom i inozemnom tržištu, koje su pokazale da treba imati cilj, a sve prepreke koje nas sustižu možemo premostiti i ne odustajati bez obzira koliko nam nepotrebnog vremena oduzimale.

Osjećaj da problemi ne postoje je nešto što silno želim. Jučer sam razgovarala sa prijateljem koji je prije mjesec dana napustio Hrvatsku sa cijelom obitelji (još jedna hrvatska priča) i odselio u Njemačku.- Zamisli - priča moj prijatelj - jučer sam bio na zajedničkom druženju sa više obitelji i pričali smo dugo u noć, a da nitko nije spomenuo niti jedan problem. Meni je to bilo tako neobično jer su mi u glavi još uvijek problemi koje sam donio iz Hrvatske i znaš što, predivno je razgovarati i ne misliti na probleme.

Da, kada prestanemo misliti na egzistencijalne probleme to će značiti da je država profunkcionirala, do tada moramo pritiskati državnu administraciju (mi koji ostanemo u Hrvatskoj) da rješava probleme kako ne bismo postali problematična depresivna nacija. Kako moje izlaganje ne bi bilo samo monolog prenijet ću vam kako norme mogu uticati na poslovanje poduzetnika, ali i svih korisnika proizvoda i usluga.

O normama (standardima) Norma je dragovoljna (iako se dragovoljnost ponekad krivo interpretira). Norme i propisi utječu na više od 80 posto svjetske trgovine. Standardi su propisani za razne proizvode i usluge. Ako želite poslovati na određenom tržištu morate se pridržavati nacionalnih i međunarodnih normi. Od ukupnog broja svjetskih normi 75 posto su europske norme.

Norme u industriji i uslužnom sektoru Europske norme pomažu uvođenju novih prozvoda te potiču konkurentnost i uštede. Industrija je glavni predlagatelj europskih normi, pa tako i vi osobno možete se uključiti u pojedine tehničke odbore Hrvatskog zavoda za norme i preko odbora osobno sudjelovati u postavljanju novih i mijenjanju postojećih normi pri međunarodnim ustanovama.

Primjena jedne europske norme daje proizvođačima mogućnost pristupa u 27 država odnosno pristup ka 500 milijuna korisnika. Prirodno je da stvari koje dobro funkcioniraju i ne stvaraju probleme uzimamo zdravo za gotovo. Ako su usklađene, rade i ispunjavaju naša očekivanja nije nam važno kako se je do toga došlo. Ipak netko je sjeo i dogovorio koje su dimenzije prikladne za pojedine proizvode i usluge. U Europi je taj ‘netko‘ europski normizacijski sustav koji se sastoji od tri organizacije (CEN, CENELEC I ETSI). Norme su projekt svih država EU.

Europske norme na tržištu usluga Uslužni sektor ima ključnu gospodarsku i društvenu važnost. Na usluge otpada oko 70 posto gospodarske aktivnosti i radnih mjesta u državama članicama Europske unije. Europska unija odlučila je stvoriti jedinstveno tržište usluga na temelju slobodnog kretanja usluga i slobodnog osnivanja pružatelja usluga, uz održavanje visoke kvalitete usluga . CEN je (do kraja 2011.) ukupno objavio 85 normi i specifikacija koje se izravno odnose na usluge.

Uključivanje malog i srednjeg poduzetništva u normizaciju Norme pomažu otvaranju tržišta omogućavajući korisnicima da uspostave ponude različitih dobavljača, te je zbog toga manjim tvrtkama lakše natjecati se sa većim i starijim poduzećima. Europske norme označavaju se šifrom ‘EN‘ a ‘HRN‘ su izvorne hrvatske norme. Europske norme priznate su u 32 europske zemlje. Kao što sam već navela tri europske organizacije za normizaciju priznate su kao organizacije koje imaju sposobnost, stručnost i potrebu za razvojem europskih normi.

CEN - European Committee for Standardization (Europski odbor za normizaciju)CENELEC - European Committee for Electrotechnical Standardization (Europski odbor za elektrotehničku normizaciju)ETSI - European Telecommunications Standards Institute (Europski institut za telekomunikacijske norme)CENELEC je izdao alate za lakše poslovanje malog i srednjeg poduzetništva i to:a) SME Toolbox of solution - www.cencenelec.eu/sme/std i b) alate za poslovanje s Kinom - www.eu-china-standards.eu

Domaće potpore donosi MINPO (Ministarstvo poduzetništva i obrta) iza 11. veljače 2013. Naziv potpore: ‘Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete‘. U 2013. uvodi se projektni pristup tako da će se projekti ocjenjivati u 3 koraka:

a) administrativna provjerab) ocjena projektnog prijedloga (vanjski ocjenjivači)c) provjera proračuna

Tijek podnesenog zahtjeva moći će se pratiti na web stranici Ministarstva poduzetništva, te će se moći prijaviti više aktivnosti. Sufinancirat će se 75 posto od ukupno potrebnih sredstava.

EU fondovi za norme (standarde) Sredstva će biti dostupna kroz strukturne fondove što državna administracija treba to imati na umu. Kohezijska politka uključuje tri fonda:a) ERDF – Europski fond za regionalni razvojb) ESF – Europski socijalni fondc) Kohezijski fond koji je dostupan za sve regije Europske Unije.

Korisne web stranice vezano uz EU fondove:Regionalna politika  Fond za regionalni razvitak Reginalne strategije Buduća regionalna EU politika

25. travanj 2024 14:51