Znanja
StoryEditor

Kako saznati zašto niste dobili željeni posao?

29. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Sigurno je da sve one koji su trenutno u potrazi zanimaju razlozi zbog kojih nisu dobili posao, ali to je teško dokučiti samostalno.

Poslodavci obično ne dijele s kandidatima razloge zbog kojih nisu odabrani. Međutim, u suštini nemate što izgubiti. U najgorem scenariju vam poslodavac neće odgovoriti. U najboljem scenariju, dobit ćete vrijedne informacije koje će vam pomoći da na sljedećim razgovorima za posao budete uspješniji i tako povećate šanse za zaposlenjem.

Poslodavci ponekad zaista odgovore kandidatima koje zanimaju razlozi zbog kojih nisu izabrani. Ipak, nije preporučljivo sročiti pitanje na način koji odaje kako sumnjate u ispravnost odluke. Isto tako, direktno ‘Zašto nisam dobio/la posao?‘ vjerojatno neće polučiti uspjeh.

Umjesto toga postavite pitanja kao što su ‘Možete li mi reći koje su mi ključne kvalifikacije nedostajale?‘ ili ‘Imate li možda neki savjet kako da poboljšam životopis ili motivacijsko pismo?‘.

Poslodavci obično preferiraju verbalan odgovor umjesto emaila. Razlog je što email ostavlja pisani trag i možda se boje da ćete to na neki način iskoristiti protiv njih.

Jedan od načina da inicirate komunikaciju i dobijete korisne povratne informacije jest da pošaljete kratak mail ili poruku preko LinkedIna i zamolite mogu li vam telefonski pružiti neke konstruktivne savjete. Pritom budite profesionalni i zahvalite se na vremenu koje je izdvojeno za vaš intervju, kao i za naredni telefonski razgovor.

30. travanj 2024 08:46