Znanja
StoryEditor

Pet stvari koje trebate probati prije nego postanete poduzetnik

12. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Robert Bilić, vodeći hrvatski master franšizer na svom blogu namijenjenom mladim poduzetnicima napisao je kratki priručnik o stvarima koje bi svaki mladi poduzetnik trebao učiniti prije nego krene sa svojim prvim poduzetničkim start up projektom.

1. Prodaja - Često se zna dogoditi da mladi poduzetnik investira novac, unajmi prostor, zaposli ljude, ali kupaca nema. Danas kada je tržište pretrpano robama i uslugama samo otvaranje poslovnog projekta neće dovesti kupce na vaša vrata. Prije nego krenete s realizacijom vašeg projekta morate naučiti prodati i sebe ali i svoj proizvod. O prodaji nećete naučiti pročitate li hrpu knjiga koje se bave prodajom. Najbolji lijek za mlade poduzetnike je praksa u sektoru prodaje. Kroz praksu ćete najbrže naučiti kako doći do potencijalnih kupaca, prezentirati svoje ideje i uvjeriti potencijalne kupce da ste baš vi najbolji izbor.Dakle, odvojite si par mjeseci i prodajte nešto, ako je moguće radite na čistu proviziju. Na taj način ćete najprije svladati sramežljivost i oklijevanje jer na vašu zaradu direktno utječe uloženo vrijeme i prodajne vještine.

2. Odnosi s kupcima - Bilo bi super kada bi neko vrijeme mogli raditi u direktnom kontaktu s ljudima, primjerice na recepciji, blagajni ili telefonskoj podršci. Tako ćete naučiti sve o psihologiji koja je ponekad prijeko potrebna da bi mogli savladati različitost kod ljudi. Komunikacija s ljudima najčešće je najteži dio posla u poduzetničkom svijetu. Ne kaže se bez razloga ‘sto ljudi, sto čudi‘. Svaki čovjek zahtijeva zaseban pristup. Da bi to svladali morate se naučiti komunikaciji i strpljenju koja je neophodna u radu s ljudima.

3. Fizički rad - Fizički rad je izuzetno bitan jer samo kroz njega možete naučiti što to znači teško raditi. Kada nešto napravite osijećat ćete se posebno jer ćete baš vi biti zaslužni za krajnji produkt. Fizički rad naučiti će vas kako cijeniti svoje zaposlenike i tuđi rad. Odvojite neko vrijeme i pokušajte sagraditi nešto. Kada radite svojim rukama povećava se osjećaj odgovornosti i ozbiljnosti koja je prijeko potrebna za poduzetnički posao.

4. Babysitter - Ovo je nešto što možete i ne morate probati. Ako baš niste skloni djeci nabavite si kućnog ljubimca koji zahtijeva određenu količinu njege. Kroz brigu o djeci ili o kućnim ljubimcima postići čete određenu količinu odgovornosti - prema životu. Ako ste osoba koja nikada do sada nije morala brinuti o ničemu vrlo je moguće da se u poduzetničkom svijetu nećete baš lako snaći. Poduzetništvo zahtijeva svakodnevnu brigu i odgovornost tako da je ‘babysittanje‘ idealna praksa za postizanje tog cilja.

5. Rad u fast foodu - Pri ovom se misli na rad u nekom svjetskom lancu poput Mc‘ Donald‘sa zato što se posao tamo bazira na određenim standardima, operativnim procedurama, kontroli kvalitete itd. To je mjesto na kojemu najbrže možete naučiti koliko je organiziranost bitna za podizanje kvalitete nekog brenda. To je mjesto na kojemu ćete također naučiti kako upravljati ljudima i zaposlenicima svih sektora. Tamo ćete naučiti vrijednost sistema koji treba producirati uvijek isti, dokazani rezultat.

27. travanj 2024 08:07