Znanja
StoryEditor

Pogledajte listu 10 najvećih srednjoročnih poslovnih rizika u Hrvatskoj

09. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Sve veći rizici u poslovanju postali su stalna praksa u Hrvatskoj, nesređenoj državi u kojoj sve počinje i završava, uzroku i posljedici. Drugim riječima, iz nesređene države proizlazi izostanak reformi, učestale zakonske i fikskalne promjene uvjeta poslovanja itd.

Stari su to i poznati rizici koji se iz godine u godinu provlače kao vječna priča i guraju pod tepih. Kao da to nije dovoljno jak šamar, s novim okolnostima (ulazak Hrvatske u EU) ojačali su već postojeći rizici ili su se pojavljivali novi koji prijete u idućem kratkoročnom razdoblju: pojačan odljev radne snage, sve veća i jača konkurencija, nesposobnost povlačenja sredstva iz fondova EU, a tu je i nesposobnost za izvoz. Unatoč tome što smo postali otvoreniji kao tržište, nismo postali sposobniji za izvoz.

Prema uzoru na globalnu listu rizika poslovanja, redakcija Lidera sastavila je listu deset najvećih rizika s kojima će se susretati hrvatsko gospodarstvo ove i sljedećih godina. Iako ta top lista opasnosti ne navodi na optimizam, ipak može biti putokaz poslovnoj zajednici na deset nagaznih mina kojih se treba paziti.

Top 10 srednjoročnih rizika u Hrvatskoj

1. Učestale zakonske promjene uvjeta poslovanja2. Spori oporavak makroekonomskih pokazatelja3. Skupa i neefikasna država za poduzetnike4. Neprovođenje strukturnih reformi5. Nedovoljno iskorištenje fondova EU6. Nedostatak pozitivnog sentimenta, poduzetnička rezignacija7. Otvorenost uvozu i slabi izvozni kapaciteti8. Daljnji odljev najproduktivnijeg dijela stanovništva9. Neuspjeh u restrukturiranju javnih poduzeća 10. Izostanak inovacija i ulaganja u nove tehnologije

Cijelu temu tjedna možete pročitati u tiskanom izdanju Lidera.

26. travanj 2024 02:44