Znanja
StoryEditor

USDA WASDE izvješće određuje cijenu žitarica

14. Kolovoz 2015.

Cijene američkih roba na globalnom tržištu rasle su proteklog tjedna radi očekivanja USDA WASDE izvješća koje bi trebalo izbaciti nove podatke, te sniziti procjenu proizvodnje žitarica.

Cijena sojinog zrna nije porasla samo zbog očekivanog izvješća već i zbog novih ugovora Kine za veće količine zrna. Vremenski uvjeti su i dalje dobri no ne i idealni, pa stručnjaci smatraju da nadolazeće vremenske prilike neće biti pogodne radi velikih vrućina i očekivanih suša. Zbog navedenog za očekivati je niže urode nego što su mnogi predviđali.

U ovo doba godine svakako nije teško uzburkati tržište! Bilo koji od navedenih faktora može potaknuti snažan porast cijena na CME-u.

Cijene za 2016. godinu nisu spektakularne dok su premije mnogo više od spot premija koje se kreću od 0-5 USD/ST proteklih dana.

Na domaćem tržištu vlada zatišje. Ponuda je šarolika jer soje ima i u Rijeci i u Kopru, dok je potražnja slaba kao i svake godine. Svi su koncentrirani na odmor, dok novi izazovi dolaze na red početkom rujna. U slučaju kukuruza, stručnjaci smatraju sa su cijene na donjem nivou, te očekuju zadržavanje postojećih cijena ili porast. Pad cijena nije opcija u ovom trenutku. Svi ćemo biti pametniji nakon što USDA WASDE REPORT bude objavljen.

Na drugom kraju svijeta, u Peruu, završen je ulov ribe. Oko 99% sjeverne i 76% južne kvote je ispunjeno. Trgovina ribljim brašnom poprilično je aktivna no Europa još čeka i kalkulira zbog visokih južnoameričkih cijena. Cijena danske 72%-ne proteina haringe iznosi 1.535 €/t dok je čileansko 67%-no riblje brašno čak skuplje  - 5 €/t. Ako se prodaja u Aziji uspješno nastavi Južnoamerikanci neće imati potrebe korigirati svoje cijene.

27. travanj 2024 10:44