1000 Najvećih
StoryEditor

1000 najvećih: Alen Voloder, Cemex Hrvatska - Na izazove u nabavnim lancima odgovaramo diverzifikacijom dobavljača

03. Srpanj 2022.
Alen Voloder

Čelnike najvećih kompanija pitali smo kakvom se strategijom suočavaju s posljedicama pandemije, inflacijom i šokovima posljednjih mjeseci, maksimiraju li i dalje zalihe, kako podnose poskupljenja energenata, sirovina, prijevoza… a i što očekuju da će se događati s cijenama. Odgovarali su i na pitanje što će najviše utjecati na rezultate iduće godine, a i pripremaju li se i kako za recesiju...

Kad je riječ o pandemiji i inflaciji, govorimo o različitim vrstama rizika, pa je zato i naš strateški pristup drukčiji. Ipak, u oba slučaja cilj nam je bio i ostaje jačanje interne otpornosti na izazove koje donose. Cemex je i na globalnoj i lokalnoj razini preoblikovao svoje poslovne procese, zbog čega smo se uspješno nosili s izazovima koje je donijela pandemija.

Međutim, zbog osjetnog rasta cijena energenata inflacija je postala velik izazov za poslovanje. Razmatramo mogućnosti prilagodbe koje će istodobno osigurati zadovoljstvo naših kupaca i Cemexovu financijsku održivost. Prioritet nam svakako ostaju ulaganja koja će pridonijeti ostvarivanju cilja – smanjenja emisija ugljika za 55 posto do 2030. u cementarama diljem Europe.

Da smo na dobrom putu, potvrđuje i podatak da smo još 2020. za 35 posto smanjili emisiju u odnosu na baznu godinu, 1990. Krizu toliko ne osjećamo kad je riječ o sirovinama, već ponajprije u osiguravanju rezervnih dijelova. Podrobnijim planiranjem, duljim rokovima i sigurnosnim zalihama za ključne rezervne dijelove odgovaramo i na taj izazov koji nam je posebno važan jer ulazimo u investicijski ciklus u kojem će naša ulaganja u dugotrajnu imovinu biti veća nego u prethodnim godinama. Zalihe sirovine za sada ne maksimiramo, nego na izazove u nabavnim lancima odgovaramo diverzifikacijom dobavljača, smanjenjem logističkih izazova skraćujući opskrbne putove te planiranjem potrošnje uzimajući u obzir dulje rokove isporuke sirovina.

Cementna industrija jedna je od energetski najintenzivnijih proizvodnih industrija, zato su i poskupljenja cijena energenata osjetnija. Tim izazovima pristupamo sustavno, brinući se o svojoj održivosti i održivosti našega vrijednosnog lanca. Fokusirani smo na osuvremenjivanje svojih pogona, čime pridonosimo energetskoj učinkovitosti proizvodnih procesa i smanjenju potražnje za energijom.

Prošle smo godine tako pokrenuli veliki projekt poboljšanja energetske učinkovitosti svojeg pogona Sv. Juraj, vrijedan gotovo 20 milijuna kuna, od čega je polovina iznosa sufinancirana europskim sredstvima. Svoju orijentaciju prema energetskoj učinkovitosti i čistoj energiji vidimo kao priliku za dugoročnu stratešku prednost na tržištu. Unatoč inflacijskim pritiscima Cemex je još tijekom 2021. osjetio snažan oporavak potražnje, ali rastući ulazni troškovi, uza sve mjere koje provodimo za smanjenje energetskog intenziteta proizvodnje, sigurno će utjecati i na kretanje cijena.

Vanjskih je izazova mnogo, no razloga za optimizam ima. U ovoj i sljedećoj godini očekujemo umjeren rast gospodarske aktivnosti na ključnim lokalnim tržištima, što znači i rast u građevinskom sektoru, a time također veću potražnju za cementom i betonom. Na krajnji rezultat sigurno će utjecati uspješnost odgovora na izazove inflacije.

22. travanj 2024 00:39