Aktualno
StoryEditor

Astronomska korupcija u ruskom svemirskom sektoru: ‘Ondje se kradu milijarde rublji, milijarde!‘

02. Srpanj 2019.

Ruski svemirski sektor potresa velik skandal zbog pronevjere milijuna američkih dolara zbog čega su neki dužnosnici završili u zatvoru ili su pobjegli iz zemlje što umanjuje nade da će sektor povratiti snagu i ugled kakve je imao u sovjetsko doba, piše France Presse.

Moskva godinama nastoji podići na noge svoju svemirsku industriju kojom se bivši SSSR jako ponosio. Premda se država oporavila od postsovjetskog kraha i ponovno postala velik igrač na međunarodnoj sceni, ruski svemirski sektor nedavno je pretrpio niz ponižavajućih udaraca.

A sada su veliki korupcijski skandali u državnoj svemirskoj agenciji Roskosmos bacili sjenu na planove lansiranja novih raketa i podizanja postaja na Mjesecu.

"Ondje se kradu milijarde rublji, milijarde", rekao je sredinom svibnja Aleksandar Bastrikin, moćni direktor Ruskog istražnog odbora, ruskog FBI-ja.

Istraga o korupciji u Roskosmosu traje "oko pet godina i ne nazire joj se kraj", dodao je.

Nedavno je tako jedan visoki svemirski dužnosnik čini se pobjegao iz Rusije tijekom istrage istraživačkog centra koji je vodio.

Jurij Jaskin, direktor Istraživačkog instituta za svemirsku opremu, otišao je u travnju u jednu europsku zemlju gdje je objavio da podnosi ostavku, objavio je list Kommersant.

Bojao se da se tijekom inspekcije ne otkriju nepravilnosti, po izvorima na koje se pozvao list.

Roskosmos je potvrdio AFP-u da je Jaskin podnio ostavku, ali nije precizirao zašto. Njegov moskovski institut sudjeluje u razvoju ruskog sustava za satelitsku navigaciju GLONASS koji bi trebao konkurirati američkom GPS sustavu.

Iskorijeniti korupciju "glavni cilj"

Korupcija je posebice zahvatila dva najvažnija ruska svemirska projekta u ovom desetljeću: GLONASS i izgradnju kozmodroma Vostočni, u Amurskoj oblasti na ruskom Dalekom istoku, koji bi trebao smanjiti ovisnost o Bajkonuru u Kazahstanu.

Gotovo sve velike tvrtke u sektoru, uključujući graditelje raketa Hruničev i Progres, pogođene su financijskim skandalima koji su u nekim slučajevima završili zatvorskim kaznama zbog velikih pronevjera.

Ruska Revizorska komora, parlamentarno tijelo za financijski nadzor, objavila je da je u Roskosmosu 2017. pronevjereno 760 milijardi rublji (oko 11,7 milijarda američkih dolara), što je gotovo 40 posto ukupnih nepravilnosti u cijelom ruskom gospodarstvu te godine.

Roskosmos je za AFP kazao da je "iskorjenjivanje korupcije" jedan od njezinih "glavnih ciljeva", dodajući da redovito surađuje s istragama vlasti.

Sredinom travnja ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je potrebu "postupnog rješavanja očitih problema koji usporavaju razvoj raketno-svemirskog sektora".

"Vrijeme i financijski okviri za provedbu svemirskih projekata često su neopravdani", rekao je.

Više novca, više korupcije

Obnova svemirskog sektora stvar je prestiža za Kremlj. On simbolizira njegov nanovo probuđeni ponos i status velike globalne sile, posebice u kontekstu jačanja napetosti sa SAD-om.

Gotovo uništen 1990-ih, sektor je preživio zahvaljujući stranim komercijalnim ugovorima.

Ali neovisni svemirski stručnjak Vitalij Jegorov rekao je za AFP da je u to vrijeme još bilo "jako profesionalnih" stručnjaka i manje nesreća tijekom lansiranja.

Prvi modul Međunarodne svemirske postaje (ISS), Zarja, proizveden je u Rusiji i lansiran 1998. unatoč velikoj financijskoj krizi u to vrijeme.

Paradoksalno, situacija se pogoršala početkom 2000-ih, kada je rusko gospodarstvo raslo. Priljev javnih sredstava potaknuo je pronevjere i svemirska istraživanja su prestala napredovati, kažu stručnjaci.

"Svemirski sektor danas ovako funkcionira: dajte nam novac i mi ćemo nešto lansirati - jednoga dana", rekao je Jegorov.

Analitičari kažu da se direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin, bivši zamjenik premijera poznat po protuzapadnim istupima, nastoji nositi s problemima u svojoj industriji.

Ruska znanstvena zajednica kritizira ga međutim zbog nepoznavanja sektora jer je po profesiji novinar.

"On bi vjerojatno bio izvrstan glasnogovornik Roskosmosa", našalio se Jegorov, dodajući: "Čak se ni Superman ne bi mogao nositi s ovom lavinom problema".

22. travanj 2024 20:15