Hrvatska
StoryEditor

Andreas Treichl: Hrvatska je među perspektivnim zemljama

06. Rujan 2012.

Hrvatska je u skupini zemalja s perspektivom u desetljećima koja slijede i zato je Erste Group pojačano prisutan u Hrvatskoj i regiji kojoj Hrvatska pripada, ocijenio je na današnjem susretu s novinarima predsjednik Uprave Erste Groupa Andreas Treichl.

- Regija u kojoj se nalazi Hrvatska bit će, prema našoj ocjeni, perspektivna sljedećih pedeset godina, i to je jedan od razloga zašto smo ovdje", rekao je Treichl. Po njegovim riječima, ozračje stabilnosti ključno je za privlačenje investitora, na drugom je mjestu dobra financijska situacija, a važno je i stvaranje prilika za rast.

Velika prilika za Hrvatsku, smatra Treichl, ulazak je u Europsku uniju (EU), usprkos trenutnom teškom stanju u Europi, koja je zbog dužničke krize potisnula neka svoja temeljna načela poput otvorenosti tržišta i rušenja administrativnih barijera među državama.

Razni su pogledi na eurozonu i potrebu njezina opstanka, pa su ljudi zbunjeni te se i u Hrvatskoj postavlja pitanje treba li ući u Uniju koja je u krizi, navodi Treichl te ističe da u takvim situacijama treba preuzeti rizik.

"Za deset do petnaest godina i druge zemlje zapadnog Balkana bit će dio EU-a, a bez ulaska Hrvatske njihove šanse za ulazak su minorne", smatra taj austrijski bankar. Na pitanje kako vidi budućnost eurozone u sljedećih nekoliko mjeseci, odgovorio je da ne očekuje bitne promjene, te da su najvažniji događaj u tom pogledu izbori u Njemačkoj 2013. godine.

Trenutno nije ugodno biti bankar, posebno europski, jer njihov imidž se spustio na razinu ugleda političara, rekao je Treichl, koji stanje u bankarskoj industriji ocjenjuje vrlo ozbiljnim, ali smatra da su bankarski sustavi zemalja stabilni, pa čak i u zemljama s poteškoćama kao što su Italija i Španjolska. Zamoljen za komentar Fitchova jučerašnjeg podizanja prognoze hrvatskog rejtinga s negativnog na stabilni, Treichl je kratko rekao: "Prihvatite to, budite sretni i ne pričajte previše."

27. siječanj 2023 21:00