Hrvatska
StoryEditor

‘Cilj Baze investicijskih projekata stvaranje je novih kontakata‘

23. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održano je predstavljanje Kataloga/Baze investicijskih projekata koji je izradila Komora, a sadrži više od stotinu investicijskih projekata u Republici Hrvatskoj, procijenjene vrijednosti veće od 5,9 milijardi eura.

Centar za investicije Hrvatske gospodarske komore pokrenuo je izradu tog Kataloga/Baze radi identificiranja i vođenja ujedinjenog pregleda investicijskih projekata koji su u fazi razvoja ili su već spremni za realizaciju te predstavlja temelj za promociju dijela investicijskog potencijala Republike Hrvatske, kao i povezivanje nositelja projekata s potencijalnim investitorima.

Bazu je moguće pretraživati na hrvatskom i engleskom jeziku, prema županijama, sektoru gospodarstva te nazivu projekta, a trenutno sadrži informacije o 108 investicijskih projekata (javnih i privatnih) iz područja turizma, infrastrukture, energetike, zaštite okoliša, industrije, poljoprivrede itd. koji imaju djelomično ili potpuno pripremljenu dokumentaciju. Informacije o projektima uključenim u Katalog investicijskih projekata HGK dobivene su putem županijskih komora te pružaju prikaz investicijskih mogućnosti na terenu. Kako je rekla potpredsjednica Komore Vesna Trnokop Tanta, cilj baze je stvaranje novih kontakata.

-Poanta je da se informiranost podigne, kako za investicije, tako i za investitore i to na jednu višu razinu. Cilj ovoga je poboljšanje informiranosti investitora. Hrvatska im veliki potencijal za domaće i strane investicije i nama je cilj da to optimiziramo- rekla je Trnokop Tanta. Direktorica Centra za investicije Silva Stipić Kobali naglasila je kako su glavni projekti vezani uz turizam ali i uz energetiku. 

-Što se tiče turizma, riječ je o wellness centrima i, primjerice, golf igralištima. Što se pak tiče energetike riječ je o obnovljivim izvorima energije poput vjetrenjača i solarnih stanica. Sada velika većina projekata traži investitora i na to smo sada fokusirani jer ti projekti ipak, za sada nemaju osigurane investicije- rekla je Stipić Kobali.Spomenuta baza daje pregled dijela investicijskih projekata (privatnih i javnih) u Republici Hrvatskoj koji se nude domaćim i stranim ulagačima, te će stoga potencijalnim investitorima olakšati i pojednostaviti pristup informacijama o ulagačkim potencijalima RH. HGK je u sklopu redovnih aktivnosti promicanja hrvatskoga gospodarstva već predstavila dio prikupljenih projekata na skupovima u zemlji i inozemstvu. Katalog/Baza investicijskih projekata dostupna je na službenim internetskim stranicama Hrvatske gospodarske komore.

19. travanj 2024 17:12