Hrvatska
StoryEditor

‘Da je Ministarstvo platilo dug, SC ne bi bio u takvom stanju‘

25. Siječanj 2013.
Piše:
liderhrt

Vlada pokreće sanaciju zagrebačkog Studentskog centra. Prema riječima ministra Željka Jovanovića, Centar posluje s gubitkom, a dugovi trenutačno iznose 121 milijun kuna. Za tolike gubitke ministar krivi dosadašnju upravu. Novi sanacijski upravitelj osigurat će normalne uvjete za studentski život, izjavio je ministar Jovanović.

Zagrebački rektor dr. sc. Aleksa Bjeliš šokiran je tim potezom, smatrajući da je upravo Ministarstvo odgovorno za takvo stanje. Kaže kako se to ne bi dogodilo da je Ministarstvo platilo SC-u ono što mu duguje.

O tome kolika je obveza Ministarstva, ministar i rektor imaju različite podatke. Jovanović tvrdi da se radi o dva milijuna kuna, a iz Studentskog centra govore o 45 milijuna kuna. Nama je žao što je u toj situaciji kada bi ta sredstva znatno pomogla da se stabilizira i smiri situacija ministar pribjegao sili i anulirao normalne odnose razvlašćujući Sveučilište u Zagrebu od njegovih osnivačkih prava i vlasništva nad SC-om, izjavio je rektor Bjeliš.

Cijena studentskog smještaja nije se mijenjala 19 godina, a obroka 15 godina. Prosječni obrok stoji 16,60 kuna, pri čemu studenti plaćaju 4,40, a Ministarstvo 12,30 kuna, dok je ekonomska cijena obroka 22,60.

Studenti kažu da su čuli da se radi novi izračun cijena. Njima nije prihvatljivo neko veće poskupljenje, ponajprije zbog toga što su, kako kažu, studentski domovi u jako lošem stanju.

28. travanj 2024 07:48