Hrvatska
StoryEditor

Država će građanima subvencionirati kupovinu energetski učinkovite bijele tehnike

23. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je danas plan javnih poziva i natječaja u ovoj godini vrijednih preko 600 milijuna kuna.

Fond će sufinacirati projekte s 40 do 80 posto njihove vrijednosti, a dogodile su se i promjene u sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. Sada se sredstva više neće dobivati preko jedinica lokalne samouprave, već direktno preko Fonda. Razloge je pojasnio ministar okoliša i zaštite prirode Mihael Zmajlović.

- Prošle godine preko 50 posto općina i gadova nije apliciralo za sredstva za obnovu obiteljskih kuća, a ovom odlukom sada će svi direktno aplicirati za sredstva. Recimo grad Zagreb se nije prijavio i njihovi građani nisu mogli prošle godine dobiti sredstva za energetsku obnovu svojih obiteljskih kuća – pojasnio je Zmajlović.

Dodao je da je dobre rezultate donijela promjena pravila da se svi suvlasnici u višestambenoj zgradi moraju složiti s obnovom kuće, te se sad donosi odluka natpolovičnom većinom. Istaknuo je da se radi i na pojednostavljenju procedure za aplikaciju za sredstva.

- To je bio iznimno skup proces i mnogi su zbog toga odustajali. Sada pokušavao naći model kako da budemo što povoljniji za građane. Jer zašto bi netko kada mijenja stolariju u obiteljskoj kući u vrijednsti od 70 tisuća kuna morao platiti još sedam tisuća kuna za elaborat? To smo detektirali kao problem – pojasnio je.

Sven Muller, direktor Fonda, najavio je za svibanj raspisivanje javnog poziva za subvencije za kupnju bijele tehnike za građane.

- S ciljem smanjenja potrošnje energije u kućanstvima u 2015. godini potaknut ćemo kupnju energetski učinkovitijih kućanskih uređaja. To će se odnositi na kupnju perilica za rublje, sušilice rublja, pericilice posuđa, hladnjake, zamrzivače i hladnjake sa zamrzivačem A+++ energetskog razreda. Javni poziv predviđen je u svibnju, a u tijeku je razrada modela provedbe – rekao je Muller.

Istaknuo je zadovoljstvo odazivom prošle godine, a očekuje da će ove godine biti još uspješnije. Zbog prebacivanja natječaja s jedinica lokalne samouprave na Fond vjerojatno će biti potrebe za zapošljavanje pet novih djelatnika istaknuo je Muller. Kako je rečeno, dosadašnji programi obnove komercijalnih zgrada, nabavke hibridnih i električnih vozila, te pomaganja ekološkom uzgoju nastavljaju se.

29. travanj 2024 10:20