Hrvatska
StoryEditor

HGK do kraja godine otvara predstavništva u Šangaju, Beogradu i Sarajevu

20. Lipanj 2016.

- HGK je svjesna važnosti tržišta Dalekog Istoka, pogotovo Kine, te upravo zato iniciramo mogućnost otvaranja Predstavništva HGK u Šangaju. Kina, kao drugo po redu gospodarstvo svijeta, značajan je partner hrvatskim tvrtkama te će otvaranje predstavništva još više pridonijeti produbljenju gospodarske suradnje i vjerujemo rezultirati smanjenjem velike disproporcije uvoza i izvoza. Hrvatska ima visokokvalitetne inovativne proizvode te je cilj upravo takve proizvode i naš know-how plasirati na kinesko tržište, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović na Skupštini HGK.

Povećanje uvoza

Donesena je i odluka o otvaranju predstavništva HGK u Beogradu i Sarajevu do kraja ove godine. Naime, u 2015. godini izvoz RH u Srbiju iznosio je 562,3 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 10,41%, a uvoz je iznosio 433,1 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 21.83%. Istovremeno, u 2015. godini izvoz RH u BiH iznosio je 1.125 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 0.09%, a uvoz milijuna eura, što predstavlja povećanje od 7,38%.

- Kontinuirano prateći prilike na globalnom tržištu te interese i potrebe svojih članica, HGK je uočila potrebu značajnijeg prisustva i pružanja potpore gospodarstvenicima na tržištima Srbije i Bosne i Hercegovine koje su,  među ostalima, jedna od naših najznačajnijih tržišta promatrajući sa stajališta izvoza i izravnih stranih investicija, objasnio je Burilović.

Hrvatska i BiH te Srbija susjedne su zemlje koje su do 1991. bile dio zajedničke države. Stanovnike tih država vežu brojne poslovne, prijateljske i rodbinske veze, a ne postoji ni jezična barijera.

- To su sve komparativne prednosti koje se mogu iskoristiti kako bi se još više unaprijedila gospodarska suradnja Hrvatske i BiH te Srbije uz uvažavanje nacionalnih i gospodarskih interesa, poručio je predsjednik HGK.

U planu je i otvaranje predstavništva HGK u Austriji sa sjedištem u Beču, Italiji sa sjedištem u Milanu, Njemačkoj sa sjedištem u Münchenu te u Turskoj sa sjedištem u  Istanbulu.

- Sam predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan je nakon iznimno uspješnoga Hrvatsko-turskog foruma rekao kako očekuje da uskoro otvorimo predstavništvo u Turskoj“, rekao je Burilović dodavši da destinacije nisu izabrane nasumce, već je riječ o tržištima zainteresiranima za suradnju s Hrvatskom.

Skupština je donijela i izmjene i dopune Financijskog plana Hrvatske gospodarske komore za 2016. godinu. Tako je za 2016. godinu HGK planirala budžet u iznosu 168.976.952 kuna prihoda. Izmjenom i dopunom je ukupni budžet smanjen na 160.170.322 HRK i to uslijed provođenja smjernica gospodarske politike Vlade RH, radi otvaranja predstavništva HGK do kraja 2016. godine u Šangaju, Beogradu i Sarajevu te radi neostvarivanja planiranih prihoda od članarina. Donesena je i odluka o odabiru eksternog revizora za reviziju financijskih izvještaja pa je tako izabrana tvrtka BDO Croatia d.o.o..

 

19. travanj 2024 18:28