Hrvatska
StoryEditor

Hoće li švicarski popis otkriti domaće utajivače poreza?

28. Svibanj 2015.
Piše:
Miro Soldić

Najava švicarskih vlasti kako će objaviti popis mogućih međunarodnih utajivača poreza otvorila je pitanje hoće li taj potez otkriti i neke naše sugrađane koje su svoj sumnjivo stečeni kapital sklonili u poreznu oazu i hoće li taj potez švicaraca pomoći Ministarstvu financija i Poreznoj upravi da uhvate nekog Hrvata s prstima u pekmezu.

Zato smo u ovotjednom Fightu clubu za mišljenje o toj škakljivoj temi upitali naše sugovornike, ekonomista Gustu Santinija i Petra Lovrića iz HUP-a. Santini smatra kako je ova objava samo još jedan korak u razmontiravanju poreznih utočišta u Švicarskoj, ali i diljem svijeta. Kazao je kako je vrlo moguće da se tako raskrinkaju i neki naši igrači koji su novac ‘zamračen‘ u Hrvatskoj sklonili u švicarske banke i da je samo pitanje vremena, odnosno tempa kojim će se to događati.

Petar Lovrić, pak, drži da od sve te pompe i hajke oko švicarske objave potencijalnih utajivača neće biti ništa. Poručuje kako takve stvari ne mogu puno pomoći hrvatskom gospodarstvu, dapače, doprinose samo daljnjem narušavanju imidža poduzetnika koje Vlada i građani iovako vole etiketirati putem raznih ‘lista srama‘. Argumente naših Fightera možete u cijelosti pročitati na ovom LINKU.

17. svibanj 2024 02:43