Hrvatska
StoryEditor

ITF će udvostručiti prikupljena sredstva za razminiravanje Karlovačke županije

19. Ožujak 2013.

Dorijan Maršič, direktor ljubljanskog ureda International Trust Funda i Ivan Vučić, župan Karlovačke županije potpisali su danas sporazum kojim će ITF udvostručiti 350 tisuća kuna donacije Karlovačke županije radi nastavka programa razminiranja miniranih i minski sumnjivih područja Karlovačke županije.

Izvor županijske donacije su neiskorištena sredstva prikupljena od strane Lovačkog saveza Karlovačke županije na ime lovozakupnina, a koja nisu iskorištena direktno u gospodarenje lovištima, već će na ovaj način biti upotrijebljena u podizanje sigurnosne razine u lovštima, ali i na područjima u vlasništvu Hrvatskih šuma. Kako je podsjetio župan Vučić, u 182 minska incidenta u Karlovačkoj županiji stradale su 264 osobe, od kojih njih 60 smrtno, a miniranost područja bila je godinama i prepreka bržem razvoju.

Sumiravši efekte dosadašnje 14- godišnje aktivnosti u Hrvatskoj, Dorijan Maršič kazao je da je ITF umnožio 70 milijuna američkih dolara prikupljenih iz donacija vlada brojnih država i organizacija, čime je razminiran 31 milijun kvadratnih metara miniranih ili minski sumnjivih površina. Za ovu godinu ITF predviđa udvostručiti 700 tisuća dolara iz američkih izvora za projekte razminiranja Karlovačke županije, koju je Maršič istaknuo kao vodeću u kvalitetnoj suradnji i utrošku sredstava u odnosu na sva druga područja u 13 zemalja u kojima sličnim aktivnostima djeluje ITF. No, s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, te izbijanjem drugih kriznih žarišta u svijetu, kazao je Maršič, od 2014. godine u znatnoj će mjeri ‘presušiti‘ dosadašnji izvori financiranja, ponajviše oni iz SAD-a, no to ne znači da će se ITF posve povući iz Hrvatske, jer u planu je povlačenje sredstava iz fondova EU-a iz sljedeće financijske perspektive EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. godine. 

Prema riječima Miljenka Vahtarića iz Hrvatskog centra za razminiranje, ovogodišnjim planom predviđeno je razminiranje 4,7 kvadratnih kilometara na rubnim područjima Grada Karlovca, čime bi krajem ove godine Karlovac postao potpuno očišćen od mina, dok je do 2019. godine, koja je označena kao cilj potpunog razminiranja cijele Karlovačke županije, potrebno obraditi još 150 kvadratnih kilometara minski sumnjivog i 32 kvadratna kilometra miniranog područja. Iz pretpristupnih fondova EU-a do sada je za projekte razminiranja u Hrvatskoj povučeno ukupno 23 milijuna eura, kazao je Vahtarić, a za preostalih odobrenih 1,5 milijuna eura iz fonda IPA 2009 bit će potpisan ugovor prije pristupa Hrvatske u EU. Zbog predviđenog odlaska dosadašnjih donatora, Maršič je istaknuo potrebu pojačanih napora u motiviranju novih potencijalnih donatora za sufinanciranje preostalih 680 kvadratnih kilometara minski sumnjivih površina, a kao posebno dobar primjer naveo je nedavni završetak razminiranja Nacionalnog parka Krka. Osim toga, Maršič je spomenuo i važnu ulogu primjene novih metoda u eliminaciji minski sumnjiivih površina. Kao primjer za to naveo je 25 milijuna eura uštede ostvarene eliminacijom minski sumnjivih površina zračnim izviđanjem sa sofisticiranom opremom.

19. rujan 2024 23:30