Hrvatska
StoryEditor

Lalovac i Grčić složni: Smanjenje PDV-a i povećanje mirovina neodrživo

05. Listopad 2015.

Ministar financija Boris Lalovac i potpredsjednik Vlade Branko Grčić ocijenili su u ponedjeljak dijelove HDZ-ova gospodarskog programa o smanjenju PDV-a i povećanju mirovina fiskalno neodrživim mjerama.

Umjesto toga, istaknuli su, bolje je raditi na povećanju dohotka građana.

- Smanjenje PDV-a za dva postotna boda i povećanje mirovina za 5 postotnih bodova su fiskalno neodržive mjere, kazao je Lalovac odgovarajući na novinarska pitanja nakon otvaranja Ureda Europske investicijske banke u Zagrebu. Ocijenio je to predizbornim mjerama koje bi, kako je rekao, dođe li HDZ na vlast zapravo bile potpuno suprotne jer ih proračun ne bi mogao izdržati.

- Puno veći učinak na potrošnju ima povećanje dohotka građana, nego cjelokupni PDV, dodao je Lalovac, obećavši za idući mandat smanjivanje PDV-a za dio prehrambenih proizvoda na međustopu od 13 posto.

- To je korak koji neće značajno  opteretiti proračun, a značit će puno za konkurentnost poduzetnika i utjecati na rasterećenje dohotka, rekao je.

- Potpredsjednik Vlade Branko Grčić također ne vjeruje u HDZ-ove najave o smanjenju PDV-a.

- Ne slažem s tim da bi netko mogao danas smanjiti PDV za dva postotna boda i polučiti neke značajnije učinke u kratkom roku. To u ovom trenutku nije dobra mjera. Vrijeme za nju doći će kada gospodarstvo još ubrza, ojača prihodovna strana proračuna i kada se stvori dovoljan višak za smanjenje PDV-a, izjavio je Grčić, ustvrdivši da se to neće desiti sutra i da možda zato HDZ traži dva mandata.

- Dodao je da je vlada pokazala da određene fiskalne mjere vezane za porezni sustav mogu značajno unaprijediti gospodarstvo.

- To smo pokazali povećanjem plaća za više od milijun građana što je direktno utjecalo na rast osobne potrošnje i BDP-a. Drugo, oslobađanjem poreza na reinvestiranu dobit 3,8 milijardi kuna ostavili smo gospodarstvu, a treća velika stvar je što smo omogućili plaćanje PDV-a za poduzetnike tek nakon što naplate svoje račune, rekao je Grčić.

28. travanj 2024 15:47