Hrvatska
StoryEditor

Mimica: Glasovat ću za sankcije Hrvatskoj ako dođe do toga

25. Rujan 2013.

Povjerenik u Europskoj komisiji Neven Mimica ekskluzivno je za Lider detaljno obrazložio svoja stajališta i ponašanje u sporu Hrvatske i Komisije u vezi s provedbom Europskoga uhidbenog naloga, ali i dao do znanja što će napraviti u slučaju najgoreg scenarija za Hrvatsku.

Proteklih dana hrvatski mediji postavili su pitanje vašeg integriteta i uloge u pokretanju postupka protiv Hrvatske u Europskoj komisiji. Zamjereno vam je da ste se složili s odlukom kolegija protivnom hrvatskim interesima. Kako to komentirate?

- Mislim da je povezivanje cijeloga konteksta provedbe Europskoga uhidbenog naloga u Hrvatskoj i prenošenja te legislative u naše zakonodavstvo previše vezano uz moju poziciju europskog povjerenika. Naime, riječ je o pitanju koje je isključivo stvar hrvatske vlade i njene spremnosti potpunog prenošenja zajedničke pravne stečevine u nacionalno zakonodavstvo. Kao povjerenik, očekujem da će se to pitanje vrlo brzo riješiti i da će hrvatsko zakonodavstvo u potpunosti biti usklađeno s europskim, a moja uloga je u Komisiji onakva kakvu Komisija i može imati. To je briga da sve zemlje članice transponiraju i provode europsku pravnu stečevinu, o kome god bila riječ. Takvih slučajeva, neadekvatnog ili nepotpunog provođenja pravne stečevine, ima mnogo više nego je ovdje slučaj. Komisija se bavi s 200 predmeta na mjesec i u svakom od njih ja, i drugi povjerenici, imamo istu poziciju.

Vama je predbačeno da ste se nakon ‘pucanja’ priče pokušali eskulpirati od svoje uloge u tome, prozvani ste da se niste usprotivili stajalištu Komisije, ili barem izuzeli, što je i premijer Milanović sugerirao.- Bilo je i mnogo pogrešnih tumačenja o čemu je Komisija prošlog tjedna raspravljala i odlučivala, nije bila riječ o glasovanju ili donošenju bilo kakve formalne odluke o uvođenju sankcija, već o prihvaćanju informacije nakon koje se pokreće postupak obavještavanja zemalja članica o namjeri Komisije. Dakle, suglasio sam se da se zemlje članice informiraju o tome što Komisija namjerava napraviti ako Hrvatska ne implementira u potpunosti Europski uhidbeni nalog.

Složili ste se s pokretanjem postupka? - Složio sam se s pokretanjem konzultacija sa zemljama članicama.

Ali to je prvi korak u otvaranju prostora Komisiji za konkretno djelovanje.- Naravno, ali uz glasovanje pri donošenju takve odluke.

A kako ćete glasovati ako do toga dođe?- Ponovo kao europski povjerenik. Ako se u međuvremenu, tijekom spomenutog postupka konzultiranja zemalja članica, ne promijeni situacija, zalagat ću se za proporcionalne mjere koje bi Komisija trebala poduzeti.

Znači poduprli biste neki oblik sankcija, ako bi do toga došlo?- Neki oblik da, nisam siguran da li ovakav kakav sada postoji kao prijedlog, ali proporcionalan.

Ostatk intervjua pročitajte u sutrašnjem izdanju Lidera.

04. svibanj 2024 08:52