Hrvatska
StoryEditor

Može li Orešković uvjeriti kreditore da buduća vlada može kontrolirati javni dug?

12. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

I prije nego što je sjeo u fotelju premijera, mandatar Tihomir Orešković pokazuje kako će mu popravljanje hrvatskog kreditnog rejtinga biti jedna od primarnih zadaća u mandatu.

Tako će hrvatski madatar u četvrtak i petak na put u austrijski Kitzbühel s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem gdje će nazočiti konferenciji zatvorenog tipa na kojoj sudjeluju i bankari koji Hrvatskoj posuđuju novac ali i određuju kreditni rejting. Hrvatski javni dug iznosi 297 milijardi kuna ili gotovo 90 posto BDP-a i ovo je izvrsna prilika da mandatar Orešković upozna kreditore s prvim potezima koje namjerava učiniti u suzbijanju duga.

Također, valja imati na umu da Hrvatsku krajem tjedna očekuje nova procjena kreditnog rejtinga agencije S&P. Tom prigodom oglasio se u utorak i predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić kazavši kako se nada da će kreditna agencija Standard & Poor dati "određeni prostor" novoj vladi i promjenama koje se očekuju i tek onda pristupiti eventualnoj promjeni hrvatskog kreditnog rejtinga.

- Nažalost u protekle četiri godine Hrvatska je dvaput doživjela pad kreditnog rejtinga i negativne izglede, a sada smo jedna od četiri ekonomije koje imaju negativne izglede u svijetu vezano uz kreditni rejting, rekao je Ćorić. 

20. svibanj 2024 04:33