Hrvatska
StoryEditor

ORaH pokrenuo cjelovitu legalizaciju i liberalizaciju konoplje

19. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Predsjednica ORaH-a i zastupnica u Hrvatskom saboru, Mirela Holy danas je u saborsku proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Njime se predlaže izmjena i dopuna dva članka postojećeg Zakona, članak 13 i 16, čime će se omogućiti uzgoj, prerada i korištenje konoplje u industrijske, medicinske i osobne svrhe te liberalizacija prometa konopljom i njenim proizvodima.

Prijedog zakona je upućen u hitni postupak kako bi se omogućilo što žurnije rješavanje pitanja od državnog interesa što je nužno radi zdravlja ljudi, kada se radi o uporabi konoplje u medicinske svrhe, te sprječavanja i otklanjanja većih poremećaja u gospodarstvu, u slučaju kada se radi o uporabi konoplje u industrijske svrhe.

"Prijedlogom zakona uspostavit će se regulacija načina uzgoja, prometa i prerade konoplje, koju će proizvoditi fizička ili pravna osoba za osobne potrebe, medicinske svrhe te industrijsku namjenu. To bi se ostvarilo donošenjem Zakona o konoplji i osnivanjem Agencije za konoplju kao regulatornog tijela, koje ovaj Prijedlog predviđa. Time će se utjecati na pozitivnu promjenu postojećeg stanja u kojem je onemogućeno korištenje svih potencijala konoplje", navode u ORaH-u.

Smatraju kako se zabrana uzgoja i prometa konopljom i proizvodima od konoplje u praksi pokazala potpuno neuspješna.

"S jedne strane onemogućeno je korištenje punih potencijala biljke u industriji, a s druge strane evidentan je porast uporabe indijske konoplje u osobne svrhe kao i porast ilegalnog tržišta što ukazuje da se represivnim mjerama ilegalno tržište indijske konoplje ne smanjuje. Najviše od svega zabrinjava činjenica da se sve veći broj ljudi oboljelih od teških bolesti samo liječi indijskom konopljom. Te osobe prepuštene su na nemilost ilegalnog tržišta, gdje nemaju nikakav uvid u kvalitetu onoga što kupuju, dok su u isto vrijeme u sukobu sa zakonom", navode u stranci.

Sukladno važećem Pravilniku o uvjetima za uzgoj konoplje, konoplju je u Hrvatskoj dozvoljeno uzgajati samo u svrhu proizvodnje hrane za ljude i životinje. Takvim pravilnikom onemogućeno je korištenje svih potencijala konoplje, a istovremeno interes proizvođača za konoplju raste iz godine u godinu. Izniman gospodarski potencijal ove kulture (oko 25.000 tisuća različitih proizvoda konoplje) nije prepoznat u javnosti prvenstveno zbog raširenih predrasuda o opasnostima konoplje.

29. travanj 2024 05:58