Hrvatska
StoryEditor

Proizvođačke organizacije umjesto iz europskog fonda novac dobivaju iz proračuna

03. Travanj 2016.

U Ministarstvu poljoprivrede pogrešno su razumjeli, i tako prenijeli na teren, da se proizvođačke organizacije ne mogu istodobno prijaviti za sredstva iz Fonda za ruralni razvoj i Mjeru 9

Europska komisija propisala je da se poljoprivredne proizvođačke organizacije mogu sufinancirati iz nacionalnog proračuna i Fonda za ruralni razvoj za razdoblje 2014. – 2020., no već treću fiskalnu godinu iz fonda EU hrvatske proizvođačke organizacije nisu dobile ni lipe.

Riječ je o proizvođačkim organizacijama koje potvrđuje nacionalno ministarstvo poljoprivrede i čije su članice razni, uglavnom mali poljoprivredni proizvođači, a njihovo osnivanje potaknula je Europska komisija. Samo one mogu dobiti sredstva iz Fonda za ruralni razvoj, a ne zadruge, koje mogu biti samo članice tih organizacija. Cilj je da udruživanjem postanu konkurentnije velikim proizvođačima, distributerima i trgovačkim lancima jer udružene imaju bolji pregovarački položaj. U Hrvatskoj, međutim, nije bilo edukacije i motivacije za udruživanje, pa je do sada osnovano samo nekoliko proizvođačkih organizacija koje su, k tome, samo opteretile državni proračun.  

Razlog zbog kojega nisu povučena sredstva iz RR-a jest, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, što nijedna proizvođačka organizacija do sada nije provodila operativni program koji bi se financirao iz Operativnog fonda za ruralni razvoj. No što je s Mjerom 9, također iz RR-a, kojom se dodjeljuju sredstva za proizvođačke organizacije? O tome u Ministarstvu ne govore. Natječaj za tu mjeru još nije ni raspisan, a već smo ušli u treću europsku fiskalnu godinu. Još je, čini se, gore to što su im, tvrde u nekim proizvođačkim organizacijama, iz Ministarstva govorili kako se ne mogu istodobno prijaviti za sredstva iz Operativnog fonda i za Mjeru 9, pa su zbog toga odustajali od operativnoga natječaja čekajući onaj za Mjeru 9, a tek su nedavno od briselskih dužnosnika saznali da to nije točno i da ih u Ministarstvu poljoprivrede nisu dobro razumjeli. 

Upravo je to bio razlog, tvrde naši izvori, zbog kojega je Ministarstvo poljoprivrede lani, dok je ministar bio Tihomir Jakovina, trima proizvođačkim organizacijama isplatilo mnogo više novca iz državnog proračuna iako je većinu mogao isplatiti EU. Tako je ‘ Drava – Sava‘ dobila 635 tisuća kuna, ‘Simentalac‘ više od 400 tisuća kuna, a ‘Gomolava‘ je dobila 750 tisuća kuna, onoliko koliko je predviđeno iz sredstava EU. Četvrta organizacija, Zagrebački voćnjaci, nije dobila novac jer, navodno, tvrde u Ministarstvu, njihov poslovni plan ‘ne ispunjava zahtjeve propisane Pravilnikom o priznavanju i potporama za početak rada proizvođačkih organizacija‘.

29. travanj 2024 05:15