Hrvatska
StoryEditor

Studenti stariji od 26 godina gube zdravstveno

22. Kolovoz 2013.

Od 1. srpnja svi redovni studenti koji imaju više od 26 godina ostali su bez besplatnog zdravstvenog osiguranja te će sami morati snositi troškove obveznog zdravstvenog osiguranja koji mjesečno iznose oko 405 kuna, potvrdili su iz HZZO-a.

Do sada je bilo pravilo da su studenti od 18. do 26. godine pravo na besplatno zdravstveno osiguranje ostvarivali preko članova obitelji, a nakon 26. godine to su pravo ostvarivali putem fakulteta. S 1. srpnjem, prema novom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, redovitim studentima prestaje obvezno zdravstveno osiguranje kada navrše 26 godina.

Područna služba HZZO-a treba utvrditi ispunjavaju li oni uvjete za stjecanje statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju prema nekoj drugoj zakonskoj osnovi (primjerice, kao članovi obitelji preko supružnika) ili postaju obveznici plaćanja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje (tzv. samoplatioci), stoji u obavijesti HZZO-a.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je prije sjednice Vlade da zdravstvena zaštita niti jednog redovnog studenta ne može biti dovedena u pitanje, ali i napomenuo kako bi bilo dobro da do 26 godine svi završe svoje fakultete jer se u Hrvatskoj predugo studira. Podsjetio je kako programski ugovori koje su potpisali sa svim sveučilištima omogućuju da sveučilišta koja skrate rok studiranja dobiju dodatnu stimulaciju.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je kako tu neće biti nikakvih ušteda i da je novi članak Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju praktički identičan članku 10. starog zakona iz 2008., koji je također ostavljao tu mogućnost. Dodao je kako će u koordinaciji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta pokušati naći iznimke.

08. svibanj 2024 21:34