Hrvatska
StoryEditor

Šveđani vjeruju da će Hrvatska nebo čuvati zrakoplovima Grippen

19. Lipanj 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Direktor prodaje borbenog zrakoplova Gripena, švedske tvrtke SAAB, Pierre Gauffin s posebnim je interesom u Zagrebu promatrao nedavnu ceremoniju proslave 95 godina postojanja tvrtke Đuro Đaković. Gauffinov je posao prodaja borbenih zrakoplova, pa mu je Đaković interesantna tvrtka, a Hrvatska zemlja koja mu je na ‘radaru’ već punih šest godina. Naime, toliko dugo Šveđani čekaju odluku hrvatskih vlasti hoće li naša zemlja odabrati Gripene za svoje vojne zrakoplove.

– Bez obzira na to tko vodi zemlju, morate odlučiti kakvu ćete zračnu obranu imati. Migovi koje imate moraju biti zamijenjeni – smatra Gauffin.

Ministarstvo obrane poručuje da je ‘dugoročnim planom razvoja predviđeno da do kraja 2016. godine bude donesena odluka o budućnosti borbenog zrakoplovstva’. Šveđani vjeruju da će izbor i u Hrvatskoj pasti na njih.

– Švedska je trenutačno u pregovorima sa Slovačkom, koja razmišlja pitanje zračne obrane riješiti u suradnji s Češkom, koja je već kupila Gripene. Osim toga Crna Gora sve je bliže ulasku u Europsku uniju, a Bugarska je, na razini parlamenta i vlade, donijela odluku da će u obranu uložiti 1,4 milijarde dolara. U tu odluku uvršten je i trošak obnove zračne obrane. Ako bi se Hrvatska odlučila za Gripen, bilo bi dobro da ide u grupaciji s tim zemljama – ističe Gauffin.

Upitan o cijeni investicije u nove borbene zrakoplove, SAAB-ov predstavnik ističe:

– Novac nije problem jer Švedska nudi niske kamate koje su isplative. Drugim riječima, investirate u nešto što je katalizator za dugoročne zajedničke poslove – poručuje Gauffin.

30. travanj 2024 05:33