Hrvatska
StoryEditor

Vraćanje starog sjaja uspavanom Zagrebačkom velesajmu

08. Lipanj 2016.

U Zagrebu je danas održan prvi međunarodni skup o „snazi sajamske industrije“, tijekom kojeg su mišljenja bila dvojaka. Svi su se složili da veliki sajmovi predstavljaju priliku za „licem u lice“ razgovore koji su „apsolutno nezamjenjivi“ , što je ujedno karakterizirano kao glavna prednost tradicionalnih festivala u odnosu na njihove virtualne i ine inačice.

Prema riječima voditeljice projekta oživljavanja velesajma u Zagrebu, Dine Tomšić, koja je u posljednjih šest mjeseci puno radila na re-invenciji i revitalizaciji Zagrebačkog velesajma, danas je prilika da se regionalnim festivalima udahne nov život i svrsishodnost što je sjajno ilustrirao doajen industrije Ante Gavranović iznijevši niz zanimljivih činjenica.

Primjerice,  sajmovi globalno kroz godinu bilježe 260 milijuna posjetitelja, održavaju 680,000 radnih mjesta, a EU ukupno zauzima 48 posto globalnog tržišta. Prema njegovom izlaganju, Zagreb za svaki uloženi dolar na velesajmu, zauzvrat dobiva 11 dolara.

Tijekom panela i rasprava, u kojima su sudjelovali potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za turizam Josip Zaher, glavni direktor HUP-a Davor Majetić, izvršni direktor Jadranskog sajma u Budvi Rajko Bujković, rektor Educons svečilišta Aleksandar Andrejević, Siniša Zarić s Ekonomskog sveučilišta u Beogradu i drugi, moglo se čuti o potrebi za zajedničkom, regionalnom suradnjom, kao i usvajanjem novih tehnologija komplementarnih s tradicionalnim oblicima poslovanja na sajmovima. Pritom je naglašeno iskustvo kroz svih pet osjetila, koje uz B2B (business to business) razgovore i F2F (face to face) dogovore nema premca.

Tijekom rasprave, na panelu usuglašeno da „licem u lice“ susreti nemaju konkurencije i da su sajmovi stoga jedinstvena prilika za kupce i poduzetnike. Jedini disident bio je profesor Siniša Zarić, s kritikom da tradicionalni sajmovi zapravo ne drže korak s modernim trendovima i tehnologijama. Dok je, kroz raspravu, tradicija umirala i isticala nedostatak izlagača ili interesa za velike sajmove zbog ekonomskih neprilika ili globalne recesije, Bojan Markov, voditelj projekta Zagrebačkog holdinga za tech i gaming industriju kaže da stvari nikad nisu bile bolje i da na dolazećem „Reboot Infogameru“ u listopadu ove godine očekuje rekordnu posjećenost od oko 100,000 ljudi.

19. travanj 2024 23:49