Hrvatska
StoryEditor

Žiro-račun i kartice mogu biti alternativa fiskalizaciji

01. Kolovoz 2013.

Prvi dan rada prodavača na tržnicama nakon što je istekao rok za uvođenje fiskalnih blagajnih protekao je u nešto manjem opsegu poslovanja, barem što se tiče tržnice u Karlovcu. Za razliku od nekoliko praznih štandova, prodavači na štandovima opskrbili su se fiskalnim blagajnama i od jutra izdavali račune.

Iako Tržnica nije prodavačima osigurala struju i wi-fi internetsku vezu, prodavači su se snašli na različite načine: neki, kao Avdiu Zekerija, spojili su svoj tablet i kasu na automobilski akumulator, dok su drugi nabavili uređaje s ugrađenim baterijama.

Niko Pervan, direktor Tržnice Karlovac i predsjednik Udruge hrvatskih tržnica, iako je i danas potvrdio svoje neslaganje s uvedenim modelom fiskalizacije, kazao je da ne može nikome od zakupaca prostora na tržnici sugerirati bilo kakvo ponašanje osim onog u skladu s propisima. Isto tako, kaže Pervan, to ne znači da on i Udruga hrvatskih tržnica odustaju od borbe za promjenu načina nužnog uvođenja reda u poslovanju tržnica u Hrvatskoj.

- Odvjetnik Udruge Hrvatskih tržnica će u drugoj polovici rujna predati Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Postoje strukovne i nevladine udruge koje Vlada RH mora poštivati i čije mišljenje nije uvaženo, a mi se borimo protiv diskriminacije. U tom smislu zatražili smo i očitovanje od Europske komisije i Europske kuće u Zagrebu jesu li svi doneseni zakonski akti u skladu s Direktivama EU-a. Konkretno, stranci koji dođu nešto prodavati u Hrvatsku do vrijednosti robe od 270 tisuća kuna ne moraju se fiskalizirati, dok na istom prostoru domaći trgovci to moraju, a što smatramo diskriminaciju domaćih trgovaca, kaže Pervan.

On ističe kako je njegov osobni stav da treba uvesti red u poslovanje svih subjekata koji se pojavljuju u lancu distribucije, od veletržnice pa do štandova na tržnicama. Bez obzira na političku obojenost, kaže Pervan, svima mora biti u interesu da se ukloni gotovina iz poslovanja u veleprodaji.

„Kada bi trgovci u maloprodaji svu svoju robu mogli na veletržnici nabaviti plaćanjem isključivo putem žiro računa stvorila bi se osnova za lako praćenje prometa i određivanje pripadajućeg poreza za svaki takav subjekt, čime bi i Porezna uprava daleko elegantnije i bezbolnije došla do podataka o prometu i poreznoj osnovici u čitavom tom sektoru, pa bi time, dodaje, uvođenje fiskalnih blagajni na tržnicama postalo suvišno“, predlaže Pervan.

Osim rješavanja pitanja diskriminacije domaćih trgovaca u odnosu na kolege iz EU-a, kao jedno od rješenja Pervan predlaže proglašenje tržnica nematerijalnom kulturnom baštinom uz oporezivanje po stopi od 10 posto, čime bi se, po njegovom mišljenju, promet umjesto sadašnjeg osuđenog na propast, u kratkom vremenu udvostručio i dobio čak na kvaliteti ponude.

Što se pak tiče primjedbi trgovaca na tržnici da im prodaju i promet usporava i kupce tjera sporost i nestabilnost internetske veze sa serverom Porezne uprave, Pervan kaže da je UHT sklopila vrlo povoljan aranžman s HT-om i zakupom tzv. mini fiskalnih blagajni s mobilnim pristupom Poreznoj upravi i navodno posebno prilagođenim „heavy duty“ osobinama rada u ekstremnim meteorološkim uvjetima.

- Osim jednostavnosti rada tim blagajnama i stalnoj podršci od strane operatera, velika novost koju one donose bit će mogućnost plaćanja karticama na štandovima, i to već od rujna. Taj model ima čitač magnetnog koda kartica i time eto i taj bezgotovinski način naplate osvaja i do sad samo gotovini orijentiranu trgovinu na tržnicama. Problem može biti povremeno vršno opterećenje u pojedinim špicama prometa, ali s vremenom i modernizacijom internetskih veza i to će se ubrzati, najavljuje Pervan.

28. travanj 2024 22:22