Svijet
StoryEditor

Farmaceutski div Bayer bilježi rekordni godišnji prihod

22. Veljača 2017.
Piše:
lider.media

Njemački farmaceutski i kemijski div Bayer izvijestio je o rekordnim prihodima i dobiti u 2016. godini, dodajući da u novoj godini očekuje njihov daljnji rast kao i zaključenje zacrtanog preuzimanja američkog proizvođača sjemena Monsanta.

U prošloj je godini proizvođač Aspirina povećao neto dobit za 10,2 posto, na 4,5 milijardi eura. Isti je rast zabilježen i u stavci operativne dobiti prije posebnih stavki, koja je dosegnula 11,3 milijarde eura. Prihodi su im povećani 1,5 posto, na 46,8 milijardi eura.

- Ponovno smo ostvarili rekordne poslovne rezultate a bilježimo i dobar napredak u dogovorenoj kupnji Monsanta, naveo je u priopćenju izvršni direktor Werner Baumann.

Rast je najvećim dijelom generiran u odjelu lijekova na recept, predvođen 30-postotnim skokom prodaje antikoagulanta Xarelta. Odjel lijekova koji se prodaju bez recepta, a uključuju brendove poput antacida Alka-Seltzera i Rennieja, bilježi pak slabiju prodaju.

>>>Bayer povisio prognozu prihoda i dobiti nakon što je preuzeo Monsato

Tvrtkin pozorno praćen odjel agrokemikalija u 2016. je razočarao pod utjecajem slabog tržišnog okruženja, osobito u Latinskoj Americi, te pada potražnje za insekticidima na globalnoj razini.

Bayerove aktivnosti u području poljoprivrede pod povećalom su javnosti nakon što je ponudio 66 milijardi dolara za preuzimanje američkog proizvođača sjemena i pesticida Monsanta. Bilo bi to najveće preuzimanje u njemačkoj korporativnoj povijesti, pri čemu sporazum još moraju odobriti regulatori Europske unije i SAD-a.

- Bayer i Monsanto blisko surađuju s vlastima. U Bayeru i dalje vjerujemo da će transakcija biti okončana prije kraja 2017. godine, navela je u priopćenju njemačka tvrtka.

Predloženim bi spajanjem, koje ekološki aktivisti nazivaju ‘brakom iz pakla‘, nastao agrokemijski gigant s pretjerano velikim utjecajem na proizvodnju hrane i hranidbeni lanac, strahuje se.

U Bayeru prognoziraju da će im ove godine prihodi prekoračiti 49 milijardi eura, a temeljna dobit porasti između pet i deset posto.

- Imamo razloga za optimizam u pogledu budućnosti, uz dobar početak nove poslovne godine, poručio je čelnik njemačkog diva.

20. travanj 2024 14:36