Svijet
StoryEditor

Grčka na izlaznim vratima eurozone. EU spremna za crni scenarij

08. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

EU ima do u detalje razrađen scenarij za izlazak iz eurozone Grčke, koja ima rok do četvrtka predati prihvatljiv zahtjev za novu financijsku pomoć ili se u suprotnom neće moći izbjeći crni scenarij, upozorili su u utorak čelnici europskih institucija.

Tako je, nakon završenog izvanrednog summita eurozone posvećenog Grčkoj, bez zadrške predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio: - Imamo do u detalje razrađen scenarij za Grexit (izlazak) Grčke.

Scenarij uz izlazak Grčke iz eurozone podrazumijeva i opskrbu humanitarne pomoći kako bi se sačuvalo dostojanstvo grčkog naroda. Moguć je i prefererirani scenarij ostanka Grčke u eurozoni, ali se zauzvrat od nje očekuje da podnese vjerodostojan plan reformi kako bi mogla dobiti pomoć.

- Večeras nismo postigli dogovor. Novi summit svih 28 članica EU-a je u nedjelju, rekao je Juncker, dodajući da se ne može isključiti nijedna hipoteza.

Prije toga, u subotu predviđen je sastanak ministara financija eurozone, javljaju mediji.

Europski povjerenik za gospodarske poslove Pierre Moscovici ocijenio je u srijedu da je sporazum s Grčkom "moguć, nužan", ali da ovisi o sposobnosti Atene da iznese prijedloge reformi vjerodostojne u očima njezinih partnera iz eurozone.

Po prvi puta je spomenut i krajnji rok za rješavanja pitanja oko Grčke. Prema riječima predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, krajnji rok je nedjelja.

- Do sada sam izbjegavao govoriti o krajnjim rokovima, ali večeras moram glasno i jasno reći da krajnji rok istječe ovoga tjedna. Svi mi smo odgovorni za krizu i svi imamo odgovornost da je riješimo. Ovo je najkritičniji trenutak u našoj povijesti i ne možemo isključiti crni scenarij. Ne bude li dogovora do nedjelje moramo razgovarati o posljedicama za cijelu EU.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da nije pretjerano optimistična da će do nedjelje biti postignuto rješenje. Merkel je rekla da se u utorak nije razgovaralo o mogućnosti da Grčka uvede paralelnu valutu. Također je dodala da eurozona stoji pri svom obećanju iz 2012. da će olakšati dužnički teret Grčke bude li ispunjavala uvjete, ali da ne dolazi u obzir oprost duga, jer to nije dopušteno po ugovoru EU-a. 

27. studeni 2022 14:22