Svijet
StoryEditor

Policija pretražuje Sarkozyijevu vilu

03. Srpanj 2012.
Piše:
liderhrt

Nekoliko istražnih sudaca i desetak financijskih policajaca pretražili su vilu i ured bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njegove supruge Carle Bruni.

Također na meti je bio i odvjetnički ured u kojem je Sarkozy suvlasnik. Razlog za to su sumnje u korupciju. Francuski mediji javljaju da bi to moglo biti povezano s navodnim nezakonitim financiranjem Sarkozyjeve predsjedničke kampanje 2007. Liliane Bettencourt, milijarderka, vlasnica L‘Oreala, pod sumnjom je da je za tu kampanju Sarkozyju donirala mnogo veći iznos nego što je to zakonom dopušteno. S računa je dva puta podigla po 400.000 eura, a stranci je privatno smjela donirati samo 7500 eura.

Provode se i dvije istrage protiv Sarkozyjevog suradnika zaduženog za financije. Dok je Sarkozy s obitelji na odmoru u Kanadi njegov odvjetnik kaže kako je prije dva tjedna sucu dostavio sve tražene dokumente. Stoga neki mediji zaključuju da su pretresi samo suvišna predstava za javnost nove vlasti, a drugi javljaju da ovo nije jedina istraga koja bi protiv Sarkozyja mogla biti otvorena. Navode da je to tek vrh korupcijske piramide te da će sada, kad ga više ne štiti predsjednički imunitet, protiv njega biti otvorene brojne istrage.

30. travanj 2024 23:06