Svijet
StoryEditor

Razvojne banke mogu u gospodarstvo ubrizgati 1.000 milijardi dolara kredita bez posljedica po svoje rejtinge

13. Travanj 2016.

Agencija Standard & Poor‘s analizirala je u kojoj bi mjeri 19 multilateralnih zajmodavaca, čiji dužničke papire ocjenjuju, moglo povećati kreditiranje, ne ugrožavajući pritom svoj kreditni rejting.

Vodeće razvojne banke u svijetu i multilateralni zajmodavci mogli bi u svjetsko gospodarstvo ubrizgati dodatnih 1.000 milijardi dolara kredita bez negativnih posljedica po svoje rejtinge, procjenjuje agencija Standard & Poor‘s.

Očekuje se da će financijski dužnosnici iz cijelog svijeta na proljetnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) krajem tjedna poduprijeti nove poticajne mjere za gospodarski rast a razvojne banke spominju se kao jedan od kanala za provedbu te inicijative, i to putem pojačanog kreditiranja.

Agencija Standard & Poor‘s analizirala je u kojoj bi mjeri 19 multilateralnih zajmodavaca, čiji dužničke papire ocjenjuju, moglo povećati kreditiranje, ne ugrožavajući pritom svoj kreditni rejting.

- Na temelju rezultata procjenjujemo da međunarodni kreditori ukupno imaju sredstava za dodatnih 1.000 milijardi dolara kredita na temelju aktualnih kreditnih rejtinga, stoji u izvješću skupine S&P-ovih analitičara.

- Taj iznos predstavlja ukupno povećanje od oko 72 posto u odnosu na sadašnju razinu koja po njima iznosi oko 1.500 milijardi dolara.

Analiza je obuhvatila većinu multilateralnih zajmodavaca, u rasponu od afričkih i azijskih razvojnih banaka do Europske investicijske banke i Međuameričke razvojne banke koja je koncentrirana na Latinsku Ameriku i na Karibe. Najveći dio tereta u spomenutom povećanju kreditiranja morala bi ipak ponijeti relativno malobrojna skupina institucija. Samo pet od 19 zajmodavca obuhvaćenih analizom moglo bi udvostručiti izloženost dok neki gotovo uopće nemaju manevarskog prostora za tako nešto, utvrdili su u Standard & Poor‘s-u.

- Smatramo da je većina tog kapaciteta raspoređena na institucije s trostrukim A rejtingom, koje bilježe solidnu stvarnu adekvatnost kapitala i rezerve kapitala na poziv također s ocjenom AAA, dodaju u S&P-u.

Kao skupina, one čine trećinu ukupnog dodatnog kreditnog kapaciteta od 1.000 milijardi dolara. Pritom bi u slučaju tri od njih pet pojačano kreditiranje zahtijevalo od zemalja-dioničara povećanje kapitala na poziv, što se katkad smatra tabuom, navodi Reuters. Još bi neki faktori mogli ograničiti povećanje iznosa kredita, napominju u agenciji, ukazujući na eventualno smanjenje kreditnog rejtinga ključnih zemalja-dioničara.

- Primjerice, u slučaju sniženja kreditnog rejtinga Velike Britanije (AAA) više ne bismo uključivali oko 55 milijardi dolara njezinih obveza po kapitalu na poziv u naše rejtinge multilateralnih zajmodavaca s trostrukim A rejtingom, pojašnjavaju u agenciji.

28. travanj 2024 14:57