Svijet
StoryEditor

Revoz umjesto 600 izbacuje 300 automobila dnevno

13. Rujan 2012.

Zbog smanjene prodaje, osobito u Francuskoj gdje plasiraju 52 posto svoje proizvodnje, Renaultova tvornica automobila Revoz iz Novog Mesta (Slovenija) od 19. do 28. ovog mjeseca radit će samo u jutarnjoj smjeni, objavila je u četvrtak ta tvrtka.

Umjesto 600 automobila dnevno tako će se proizvoditi samo 300, a do kraja godine namjerava smanjiti broj zaposlenih od sadašnjih 2.200 na 2.100, u sklopu optimizacije proizvodnje. Sindikat zapooslenih u Revozu objavio je da tek očekuju pregovore s poslodavcima i da očekuju da se broj zaposlenih neće mijenjati, a uprava da je to ovisno od narudžbi idućih mjeseci i da će biti zadržan onoliki broj radnih mjesta koliko to bude moguće.

U travnju ove godine u Revozu je proizvodnja zbog smanjenih narudžbi najprije smanjena ukidanjem treće, noćne smjene. Broj zaposlenih tada je smanjen za 13 posto, a otpušteni su radnici bez stalnih ugovora, angažirani preko agencija za zapošljavanje. Revoz, koji je drugi najveći slovenski izvoznik, lani je proizveo 174 tisuća automobila.

Prodaja automobila u Sloveniji, gdje je Renault po prodaji svojih marki vodeći, također je ove godine znatno pala. Prema službenim podacima u kolovozu ove godine prodano je 25 posto vozila manje nego u istom mjesecu 2011.

25. travanj 2024 11:09