Svijet
StoryEditor

Ruski Transaero kupuje njegov najveći konkurent - Aeroflot

02. Rujan 2015.

Drugi po veličini ruski avioprijevoznik Transaero, opterećen dugovima, nestaje s tržišta, ali ne zbog bankrota kako su predviđali mnogi analitičari, nego će njegove dionice, u dogovoru s ruskom vladom, kupiti njegov najveći konkurent i najveći ruski zračni prijevoznik Aeroflot

Prema pisanju ruskih medija, prvi potpredsjednik Ruske Federacije Igor Šuvalov potvrdio je da je Aeroflotu odobrena kupnja 75 posto plus jedne dionice Transaera, po cijeni od jednoga rublja za cijeli paket. Šuvalov je dao stroge upute za ispunjavanje svih obveza prema putnicima, Transaera te najavio da transakcija neće dovesti do većih promjena kadrovske politike u kompaniji.

Bez obzira što je riječ o jednoj od najkrupnijih fuzija na avioprijevozničkom tržištu, ona ne mora dovesti do monopolizacije, smatraju u ruskom ministarstvu gospodarskog razvoja. Napominju da trenutno na gotovo svim aviorutama operira više od tri prijevoznika, pa nema opasnosti od monopola. Smatraju i da će Aeroflotovo preuzimanje Transaera pomoći stabilizaciji položaja Rusije na međunarodnom tržištu zračnog prometa, a očekuju i da bi spajanje trebalo otkloniti rizike gubitaka u zračnom prijevozu.

Nakon objave pojedinosti o preuzimanju, dionice Transaera na Moskovskoj burzi poskupjele su za gotovo 40 posto.

30. travanj 2024 12:15